Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare bli sjukskriven på heltid

GÄVLE
En ny blankett för läkarintyg ska hjälpa till att förändra attityden till sjukskrivningar.
Syftet är att patientens faktiska arbetsförmåga ska framgå tydligare.

- Läkaren ska deltidssjukskriva i första hand. Den som sjukskriver på heltid måste motivera sitt beslut i intyget, säger Lena Wejander, projektsamordnare på Försäkringskassan i Gävle.
Statistiken visar att långtidssjukskrivna har dåliga prognoser att bli helt återställda. Den nya blanketten ska förhoppningsvis göra att läkarna tänker igenom sin rekommendation till försäkringskassan en extra gång.

Håll fast vid arbetet
- Håll fast foten hos din arbetsgivare. Ju längre du är borta desto svårare är det att komma tillbaks, säger Lena Wejander.
I fjol var kostnaden för försäkringskassans försäkringsutbetalningar elva miljarder kronor i Gävleborg.
Vid årsskiftet fick alla försäkringskassor i landet i uppdrag att halvera sjukskrivningarna på fem år.
I Gävleborg bedrivs förändringsarbetet inom projektet "Aktionen för arbetsliv och hälsa". En stor del av arbetet är inriktat på att förändra attityden till sjukförsäkringen hos allmänheten, arbetsgivare och läkare.
- På senare tid har vi märkt en attitydförändring. Det finns en tendens att man gör livets problem till en sjukdom för att få ersättning från sjukförsäkringen. Man har börjat glida i tolkningen av reglerna mer eller mindre omedvetet.
- Jag tycker inte att det handlar om fusk utan om dålig kunskap om vad försäkringen täcker, säger Lena Wejander.

Styrda kontroller
För att vända trenden ska försäkringskassorna också införa en ny kontrollstrategi. I stället för att låta slumpen styra urvalet av ärenden ska kontrollerna bli styrda.
- Vi kommer att rikta in oss mot storkonsumenter, exempelvis mot de som ofta är hemma med tillfällig föräldrapenning. Då tror vi att vi kommer att hitta rätt oftare, säger Jörgen Ekdahl, informationschef på Försäkringskassan Gävleborg.

Hembesök efer tips
Försäkringskassan gör också hembesök utifrån anonyma tips om misstänkta fuskare. Sedan årsskiftet har den typen av kontroller blivit fler.
- Sedan i höstas har fusket debatterats extra mycket. Jag kan tänka mig att det har ökat benägenheten att anmäla, säger Jörgen Ekdahl.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se