Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare få specialistvård

GÄVLEDet har blivit svårare för lungsjuka att få specialistvård på länssjukhuset i Gävle. Inte ens den som har akuta andningsbesvär kan längre räkna med en plats på lungkliniken.

- Vårdplatserna togs bort, men vi patienter är kvar och behöver lika mycket vård som tidigare, säger Maria Wikström.
Hon är 38 år och svårt astmasjuk. Just nu ligger hon inne på länssjukhusets lungklinik för vård och behandling. Hennes röst är hes och hon låter andfådd. Men hon känner sig trygg eftersom hon vet att hon är i goda händer.
- Här på lungkliniken får jag den behandling jag behöver. Personalen är specialiserad på lungsjukvård. Tyvärr är vårdplatserna numera så få att det är svårt att få komma hit, säger Maria Wikström.
Det var i november i fjol som Maria Wikström blev sjuk. Hon tillbringade 28 dygn på lungklinkens dåvarande vårdavdelning.
I samma veva som hon skrevs ut påbörjades genomförandet av det politiskt beslutade sparpaketet för länssjukhuset. Totalt stängdes 47 vårdplatser, något som i stor utsträckning berörde lungsjukvården.

Kritik från patienter
Vårdpersonalen varnade för att lungpatienterna skulle fara illa av neddragningen. De kvarvarande lungvårdplatserna skulle inte räcka till, menade man.
Dessa farhågor tycks ha besannats. I förra veckan beskrev en grupp specialistläkare i Gefle Dagblad hur kvaliteten på lungsjukvården försämrats. Nu kommer kritik också från patienthåll.
Maria Wikström säger att de gånger hon under vintern och våren varit i behov av akut sjukhusvård har det varit fullt på lungklinikens ordinarie platser. Vid ett tillfälle blev hon placerad i duschrummet på lungavdelningen. Vid ett annat tillfälle lades hon in på en medicinavdelning. Vid ett tredje tillfälle hamnade hon på en avdelning för cancerpatienter.
- Jag kritiserar inte personalen på de andra avdelningarna. De är duktiga på att ta hand om sina patienter. Men de är inte specialiserade på lungsjukvård, säger Maria Wikström.
För en lungsjuk kan det vara mycket ångestfyllt att inte få luft, menar hon. All energi går åt till att försöka andas. Att i det läget komma till en vårdavdelning där personalen inte är helt bekant med behandlingen av lungsjukdomar gör upplevelsen än värre.

"Ett problem"
Vården blir ineffektiv och risken för misstag ökar när man placerar patienter på "fel" avdelningar. Maria Wikström har flera gånger varit med om att personalen inte behärskat den tekniska apparaturen.
Maria Wikström är själv narkossjuksköterska och har jobbat i 18 år på länssjukhuset. Det gör att hon vet vad sjukvården har att erbjuda och vad man som patient har rätt att kräva.
- Många patienter är så glada och tacksamma att de överhuvudtaget tas emot på sjukhuset. Men jag kan inte nöja mig med det. När jag kommer till sjukhuset vill jag ha professionell sjukvård, inte bara en sängplats var som helst.
Maria Wikström har framfört sin kritik i ett brev som hon skickat till sjukhusdirektören, landstingsdirektören, landstingsråden och ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Den enda som hittills svarat är sjukhusdirektör Lena Munkhammar. Hon skriver bland annat att hon ser vårdplatsbristen som ett problem. Främst är det inom medicinblocket, dit lungkliniken hör, som platser fattas.
Några nya vårdplatser kan Lena Munkhammar inte utlova. Däremot ska en översyn av fördelningen av sjukhusets befintliga vårdplatser göras efter sommaren, skriver hon.


BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se