Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att få tandvård om man har skulder

När pengarna inte räcker till något utöver det nödvändigaste blir dåliga tänder snabbt ett problem. Allt som inte räknas som akut får vänta. Det blev Niklas Lindqvist varse när han nekades till ett inbokat tandläkarbesök.

Niclas Lindqvist lever på a-kassa och sköt därför upp att gå till tandläkaren tills det började göra ont i munnen. I samband med att en tand drogs visade det sig att han behövde dra ytterligare en, göra en rotfyllning på en annan och laga fyra hål.

Han fick en ny tid för att åtgärda nästa problem. Under väntetiden blev tandvärken värre och han åt värktabletter för att kunna sova.

En vecka innan det bokade besöket ringde personalen från Folktandvården Slottstorget och sa att hans tid avbokats. Han hade skulder på 8 000 kronor hos Folktandvården Gävleborg och fick inte komma förrän han betalat dem.

– Jag förklarade att jag inte hade möjlighet att betala det och bad om en avbetalningsplan. Men det fick jag inte.

Han hörde av sig till mottagningen igen och fick till slut komma in och dra en tand. De andra ingreppen får vänta tills han betalat av skulderna.

Policyn på Folktandvården Gävleborg är att de tar emot akuta patienter oavsett om de har skulder. Icke akuta behandlingar får vänta.

– Ingen ska behöva gå med värk så de patienterna tar vi emot omgående. Man kan också dela upp fakturan på tre betalningstillfällen om man inte kan betala allt på en gång, säger Lars Wetterberg, klinikchef på Slottstorget.

Vad som har hänt i det enskilda fallet. Enligt Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen, hamnar man lätt mellan stolarna om man inte har råd med tandvård.

– De här situationerna uppstår med den tandvårdsfinansiering vi har i dag. Landstingen är skyldiga att erbjuda tandvård men de har också rätt att ta betalt.

– Det är mer som ett vanligt köp av en tjänst men jag skulle tro att de flesta kliniker erbjuder avbetalningsplaner, säger hon.