Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att odla ekologisk potatis

Höjd skatt på konstgödsel leder inte till lägre utsläpp.

I varje fall inte från Gun Erikssons potatisodling i Valbo.

– Ekologisk odling skulle halvera produktionen. Det är inget alternativ för mig, säger hon.

I morgon tar riksdagen ställning till en rad motioner om punktskatter. En av dem handlar om att återinföra den skatt på konstgödsel som plockades bort under förra mandatperioden.

– Det skickar helt fel signaler till jordbruket. Utvecklingen går redan åt rätt håll när det gäller kväve- och fosforutsläpp, säger Gun Eriksson som driver Alborga potatis tillsammans med sin man.

På senare år har de ändrat sina metoder för att minska utsläppen. Men att gå över till ekologisk odling och helt avstå från konstgödsel är orimligt, menar hon.

– Potatis kräver oerhört mycket näring, utan konstgödsel blir den missfärgad och får håligheter. Mjölkbönder kan ju använda naturlig gödsel från djuren, men den möjligheten har inte vi, säger Gun Eriksson.

Företaget producerar mellan 450 och 500 ton potatis varje år. Omsättningen är drygt tre miljoner kronor och ett återinförande av gödselskatten skulle innebära ökade kostnader på uppemot 5000 kronor per år.

– Det är en liten kostnad för oss, men vi vill gärna slippa den eftersom vi redan betalar skatt på diesel och energi, säger Gun Eriksson.

Miljöpartisterna bakom motionen tror att skatten ger dubbel miljöeffekt. Dels räknar de med att förbrukningen av konstgödsel minskar, dels kan intäkterna på 300 miljoner kronor användas för miljöåtgärder i jordbruket.

Men moderaten Lars Beckman som sitter på Gävleborgsbänken i riksdagen är skeptisk.

– Miljövinsten uteblir eftersom det inte finns några alternativ till konstgödsel för många lantbrukare. Istället försämras deras konkurrenskraft gentemot utländska bönder, säger han.

Inköpsorganisationerna som sköter upphandlingar åt kommunerna skulle kunna göra en större insats för miljön genom att ställa tydligare krav på att maten ska vara lokalproducerad, menar han.

– Istället för att politiker på riksplanet ska höja skatter kan lokala politiker gynna produktionen i närområdet. Det får man göra, säger Lars Beckman.