Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svårt att se varför han sökt sig till oss”

Frimurarna i Gävle är chockade över att en norsk frimurare låg bakom attentaten i Norge.

De norska frimurarna har bekräftat att Anders Behring Brevik är medlem i ordern och har tagit avstånd från hans handlingar.

Anders Hedin är ordförande för S:t Anders–logen Gevalia och han berättar om hur frimurarna i Gävle reagerade på det som hänt i den norska huvudstaden.

– Det jag djupast känner för är de människorna som har drabbats. Det är svårt att förstå att en annan frimurare har gjort något så fruktansvärt. Det jag har hört är att Anders Behring Breivik inte har varit medlem någon längre tid och att han inte har varit aktiv, säger Anders Hedin.

Han menar att sällskapets värderingar är några helt andra än de som Anders Behring Brevik gett uttryck för i sina handlingar.

– Tvärtom skulle jag vilja säga att det är svårt att se varför personer med de här åsikterna skulle söka sig till oss. Vi står för humanistiska värden på kristen grund, vi arbetar för tolerans och förståelse för andra kulturer och religioner.

Anders Hedin medger att det finns en sårbarhet i sällskapet när personer som Anders Behring Brevik kan bli medlemmar.

– Det går att komma på mötena och hålla låg profil och vara passiv. Samtidigt handlar frimureriet om personlig utveckling och det är svårt att uppnå om man inte engagerar sig. Upptäcker vi att någon har extrema värderingar av det här slagen måste vi givetvis ta en diskussion med dem. Sedan är det den högsta ordensledningen i landet som tar beslutet utesluta en frimurare, det kan inte göras på lokal nivå.

Han tror inte heller att orderns hemlighetsfulla karaktär och sociala nätverk kan locka till sig personer med extrema åsikter.

– Nej, jag har svårt att se det. Vi håller inte våra värderingar hemliga, de kan vem som helst läsa om. Det är våra riter som är hemliga, men det är de därför att de är som prov som vi inte ens själva ska känna till innan vi gör dem, säger Anders Hedin.