Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att uppnå de regionala miljömålen

GÄVLE Den största delen av länets miljömål blir förmodligen svåra att uppnå i tid. Det konstaterar länsstyrelsens miljövårdsdirektör Stig Hammarsten.
- I den bästa av världar klarar vi 70 procent, i den sämsta bara 20 procent.

Under sommaren 2002 beslutade länsstyrelsen att förbättra miljön på 44 olika punkter. De regionala målen utgör delar av de nationella mål som riksdagen har beslutat ska vara uppnådda innan år 2010.
Redan nu vet länsstyrelsen i Gävleborg att hälften av alla delmål blir svåra att nå. För att exempelvis förbättra luften, den bebyggda miljön och grundvattnet tillräckligt mycket krävs mer statliga pengar.
- Tiden är för knapp och medlen för små. Vi behöver större resurser för att kunna öka hastigheten, säger länsråd Monica Robin Svensson.
På andra områden ser utsikterna ännu sämre ut. 30 procent av delmålen klassas som omöjliga - oavsett hur stora resurser som sätts in.
- När det gäller att uppnå en giftfri miljö är vi beroende av den internationella utvecklingen. Vi påverkas av att användningen av kemikalier är bristfällig i flera länder, säger Stig Hammarsten.

Kulturmiljön ligger också pyrt till. Enligt länsstyrelsens rapport finns idag 81 byggnadsminnen som fått skydd mot rivning och förvanskning. Det totala antalet byggnader som uppfyller kriterierna är dock okänt. Med andra ord har förmodligen bara en mindre del av länets kulturhistoriskt värdefulla byggnader ett lagstadgat skydd.
Miljöarbetet har också sina ljuspunkter. Delmålen som gäller utsläpp av svaveldioxid, försurade sjöar och fäbodar med betande djur är i princip redan uppnådda.
- Vi är också mycket bra på ekologiskt jordbruk. Där har vi haft stor hjälp från LRF (Lantbrukarnas riksförbund) som visat stort intresse för arbetet, säger Monica Robin Svensson.
I går träffades representanter från länsstyrelsen och länets kommuner under ett seminarium i Gävle. Syftet med mötet var bland annat att prata om hur det fortsatta miljösamarbetet ska gå till.
- Vi har ett uppdrag att stödja kommunerna. Utan ett bra arbete på lokal nivå når vi inte våra delmål, säger Stig Hammarsten.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se