Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få kontakt med hälsocentraler

GÄVLE
Tillgängligheten vid flera hälsocentraler i Gästrikland har varit skral i sommar. De som ringt och sökt kontakt med sin hälsocentral har fått vänta orimligt länge på att bli uppringda.

Det framgår av en sammanställning över den gångna sommaren som primärvårdsledningen gjort.
Enligt rapporten beror den bristande tillgängligheten delvis på att patienttrycket varit stort. Turister, fritidsboende och sommarkolonier har utgjort en "extra belastning" på hälsocentralerna.

Trasigt telefonsystem

Tekniken har inte heller fungerat som den ska. Vid Södertulls hälsocentral var telefonsystemet trasigt, något som innebar att telefonsamtal överhuvudtaget inte kom fram.
Personalen i primärvården har däremot haft en bra arbetssituation, enligt sammanställningen. Undantaget är familjeläkarjouren i Gävle där arbetsmiljön varit dålig till följd av hårt patienttryck.
Vid länssjukhuset i Gävle beskriver ledningen sommarsituationen som ansträngd men under kontroll. Som vanligt har det varit kämpigt för personalen att få vården att fungera under stängningarna. I år har det varit extra problematiskt till följd av en stor vikariebrist.

Problem med nya rutiner

Annat som försvårat situationen är den stora inströmningen av akutkirurgiska patienter från södra Hälsingland, något GD tidigare berättat om, och de nya administrativa rutiner vid utskrivning av patienter som infördes den 1 juli.
Ytterligare en komplicerande faktor för både länssjukhuset och primärvården har varit Gävle kommuns stängning av ett antal korttidsplatser vid Bomhusgården i Gävle. Fler svårt sjuka människor har måst vårdas i hemmet.
BJÖRN HANÉRUS