Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt reda ut byggloven

Det är inte lätt att veta vilka som har bygglov eller inte på Limön.
Markägaren – tekniska kontoret – vet inte.

– Vi arrenderar ut lotterna, men vi har ingenting med byggloven att göra. De går inte på remiss till oss, säger Tage Blomqvist på Tekniska kontoret.

Limön är en enda fastighet, Limön 1:1. De olika stugorna har visserligen nummer, men de numren är inga fastighetsbeteckningar och man kan inte söka på dem i kommunens bygglovsregister.

För att veta om det finns ett bygglov för en viss stuga måste man gå igenom långa listor med alla bygglov på Limön 1:1, tills man hittar det man söker.

Men Thomas Björklund, ordförande i Limöns fritidsby, tror inte att det finns så många svartbyggen på ön.

– Jag tror inte att någon ens bygger en friggebod utan bygglov. Däremot kan det hända att någon som byggt två nya hus som de fått bygglov för inte har rivit den gamla stugan som stått på tomten tidigare, som de egentligen ska göra om den totala byggytan blivit för stor, säger han.

– Det är lite knepigt, för ofta är det roligt att de ursprungliga stugorna står kvar för de var ju väldigt speciella, säger han.

Någon stuga som har bygglov utanför tomtgränserna ska det inte finnas på Limön, säger Lars Skogsberg, tidigare bygglovschef i Gävle.

– Vi har aldrig gett bygglov till något hus utanför tomterna. Det tillåter inte detaljplanen, säger han.

Svartbyggen, olagliga bryggor och muddringar utan tillstånd är ingen stor diskussionsfråga på Limön, säger Thomas Björklund.

– Vi har faktiskt valt i föreningen att inte ha synpunkter på vad medlemmarna bygger. Vi informerar om vad som gäller men vill inte vara poliser utan tycker att det är en fråga för kommunen, säger han.