Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarta löner för miljoner i Storvik

Två män från Sandviken och en från Skutskär finns bland de åtalade i en av de större bygghärvorna i länet på senare år.
Sammanlagt betalades 9, 5 miljoner kronor ut i svarta löner.
– Det var hausse i branschen och man lockade med snabba pengar, säger Börje Moberg, ekoutredare.

Polisutredningen omfattar 6 000 sidor och handlar om sex män och två byggföretag, det ena i Storvik och det andra i Stockholm.

Under mitten på 2000-talet rådde byggboom. Det fanns gott om uppdrag för både hederliga och mindre nogräknade byggföretag.

Att döma av åtalet som väcktes i går hörde de två aktuella företagen till den senare kategorin.

– De lockade arbetskraft med löfte om snabba, svarta pengar. Det behövde inte vara etablerade byggarbetare heller. Sådana hade ju redan jobb i lagliga företag, säger Börje Moberg, polis vid ekoroteln i Gävle.

Tempot i byggbranschen var hektiskt.

– Det rådde hausse och fattades byggjobbare överallt. Det var högtryck, säger Börje Moberg.

I detta läge behövde byggföretaget i Stockholm hjälp att dölja sina svarta löneutbetalningar. Lösningen blev byggföretaget i Storvik som åtog sig att stå på osanna fakturor på ett totalt belopp av sju miljoner kronor.

Storviksföretaget företräddes av en 55-årig och en 44-årig man som båda bor i Sandvikens kommun. Dessa två åtalas även för att ha försökt smita från mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter på omkring en miljon kronor.

Skutskärsbons inblandning bestod i att han under en tid var faktisk företrädare för byggfirman i Stockholm.

Åklagaren Tomas Sandström kommer under rättegången, som ska hållas i höst, att hålla sandviksborna, Skutskärsbon och de tre övriga misstänkta ansvariga för grova bokföringsbrott, grova skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Fem av de åtalade riskerar näringsförbud. 55-åringen från Sandvikens kommun har redan förbud och kommer sannolikt att få det förlängt.