Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarta löner för miljoner i Storvik

Två män från Sandviken och en från Skutskär finns bland de åtalade i en av de större bygghärvorna i länet på senare år.
Sammanlagt betalades 9, 5 miljoner kronor ut i svarta löner.
– Det var hausse i branschen och man lockade med snabba pengar, säger Börje Moberg, ekoutredare.

Annons

Polisutredningen omfattar 6 000 sidor och handlar om sex män och två byggföretag, det ena i Storvik och det andra i Stockholm.

Under mitten på 2000-talet rådde byggboom. Det fanns gott om uppdrag för både hederliga och mindre nogräknade byggföretag.

Att döma av åtalet som väcktes i går hörde de två aktuella företagen till den senare kategorin.

– De lockade arbetskraft med löfte om snabba, svarta pengar. Det behövde inte vara etablerade byggarbetare heller. Sådana hade ju redan jobb i lagliga företag, säger Börje Moberg, polis vid ekoroteln i Gävle.

Tempot i byggbranschen var hektiskt.

– Det rådde hausse och fattades byggjobbare överallt. Det var högtryck, säger Börje Moberg.

I detta läge behövde byggföretaget i Stockholm hjälp att dölja sina svarta löneutbetalningar. Lösningen blev byggföretaget i Storvik som åtog sig att stå på osanna fakturor på ett totalt belopp av sju miljoner kronor.

Storviksföretaget företräddes av en 55-årig och en 44-årig man som båda bor i Sandvikens kommun. Dessa två åtalas även för att ha försökt smita från mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter på omkring en miljon kronor.

Skutskärsbons inblandning bestod i att han under en tid var faktisk företrädare för byggfirman i Stockholm.

Åklagaren Tomas Sandström kommer under rättegången, som ska hållas i höst, att hålla sandviksborna, Skutskärsbon och de tre övriga misstänkta ansvariga för grova bokföringsbrott, grova skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Fem av de åtalade riskerar näringsförbud. 55-åringen från Sandvikens kommun har redan förbud och kommer sannolikt att få det förlängt.