Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartenbrandt misstänkt för rånet

Söderhamn (TT)Lars Ferm - även känd som Lars-Inge Svartenbrandt är fortfarande på fri fot.Han är anhållen i sin frånvaro som misstänkt för grovt rån, olaga hot och frihetsberövande efter måndagens rån mot Systembolaget i Söderhamn.

Annons
- Ferm riktade sitt vapen mot den kvinna som de tagit som gisslan. Han hotade att skjuta henne, berättar Björn Ohlsson, presstalesman vid Gävleborgspolisen för TT.
Ferm är efterlyst med rikslarm.
- Ferm uppträdde mycket brutalt mot sin kvinnliga gisslan och misshandlade henne svårt. Vi fortsätter spaningarna efter honom och har fått en hel del tips. Vi har bland annat kammat igenom ett antal adresser där han förmodas dyka upp. Men hittills har alla spaningar varit resultatlösa, säger Björn Ohlsson.
En av de tre personer som greps efter rånet mot Systembolaget i Söderhamn på måndagen har släppts fri. Men två personer i 35-årsåldern från Bollnäs sitter kvar i arresten.
Inledande förhör hölls på tisdagsförmiddagen med de männen som gripits som misstänkta för delaktighet i rånet samt för att ha tilltvingat sig en bil och då tagit en kvinna som gisslan.
- Vid de inledande förhör som hållits med de gripna har de inte varit särskilt medgörliga. Det är en 35-årig man från Bollnäs som vi misstänker som gärningsman och hans medhjälpare som vi förhör, säger Björn Ohlsson.
Rånet genomfördes på måndagseftermiddagen. En man maskerad med en huva över huvudet hotade personalen med en pistol och tvingade till sig en summa pengar.
Efteråt flydde rånaren och en eller flera medbrottslingar, varav en misstänks vara Lars Ferm, i en bil som de tvingat till sig av en kvinna. Den kvinnliga gisslan släpptes av på en skogsväg efter att ha blivit misshandlad. Hon hade sår på huvudet och ena handen, revbensfraktur på höger sida och hon var rejält chockad när hon togs om hand på sjukhuset.
De tre män som är misstänkta för inblandning i rånet greps i Bollnäs på måndagskvällen.
Poliserna fortsätter nu förhören med de två anhållna männen samtidigt som de spanar efter Lars Ferm.
- Han är misstänkt för bland annat människorov, grov misshandel och grovt rån, säger Björn Ohlsson till TT.
Ove Byström