Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartmåla inte företagarna på första maj

I allianstyrda Sundsvall är arbetslösheten 40 procent lägre än i S-styrda Gävle, skriver Lars Beckman, M.

Jag brukar ställa frågan till Gävlebor som jag möter om de vet hur många kommunalråd Gävle har och vad de heter. På den första frågan brukar svaret bli att Gävleborna tror att det finns tre kommunalråd och på namnfrågan brukar man i bästa fall kunna namnet på kommunstyrelsens ordförande.

Vad har då detta att göra med replikerna från socialdemokraterna Mattias Beijmo den 17/1 och Per Falk 21/1, på min debattartikel?

Det är att man inte vet om de representerar kommunledningen i frågan om företagsklimat och arbetslöshet eftersom de fyra kommunalråden är tysta i debatten. Enligt min bestämda uppfattning så är det i en svår situation som Gävle befinner sig i nu, med en stor andel av befolkningen som är arbetslös, som kommunledningen borde visa ledarskap och handlingskraft och framåtanda.

I SVT:s Agenda för ett par veckor sedan intervjuades statsminister Fredrik Reinfeldt och i samband med det så tog SVT fram den stad i Sverige som har högst arbetslöshet: S- V-MP-styrda Gävle. Det är ett exempel som borde avskräcka övriga Sverige att ens överväga en rödgrön regering i valet 2014. Det räcker att åka till Falun och alliansstyrda Uppsala så är arbetslösheten ungefär hälften jämfört med Gävle och även i allianstyrda Sundsvall är arbetslösheten 40 procent lägre.

Den lokala politiken spelar en stor roll för den lokala arbetsmarknaden. Av artiklarna från Socialdemokraterna de senaste veckorna kan man få intrycket att de inte kan påverka den lokala politiken. Varför ska de då sitta vid makten?

Vad kan då en kommunledning göra för att påverka den lokala arbetsmarknaden? Man kan skapa mötesplatser mellan det privata och offentliga som man har gjort i Hudiksvall de senaste två åren. Lyssna in vad jobbskaparna tycker och tänker och sedan arbeta tillsammans med facket och näringslivet och utforma en ny lokal näringslivspolitik. Då är det naturligt att man inventerar vilken verksamhet som kommunen och de kommunala bolagen bedriver i konkurrens med de privata företagen och avvecklar den verksamheten.

Då är det naturligt att man upphandlar mer tjänster av de lokala företagen som skapar jobb i Gävle. Det behöver inte vara en ljus- och ljudfirma från andra delar av Sverige när en av Gävle kommun finansierad aktivitet äger rum. Då skapar man ett näringslivsråd där jobbskaparna – företagarna – möter kommunledningen.

Då svartmålar inte kommunledningen de privata företagen i debattartiklar, i första maj-tåg eller från talarstolen i Gävle kommunfullmäktige. Att bidra till att Gävleborna har förutsättningar för att få ett arbete är en av kommunledningens viktigaste uppgifter i Gävle och där har man misslyckats ordentligt. Det är inte företagen som drabbas utan Gävleborna eftersom företagen väljer att flytta härifrån eller att inte flytta till Gävle.

För den som är seriöst intresserad av att lära sig mer om hur företagsklimatet i Gävle kan förbättras, boka då ett möte med kommunens näringslivsansvarig. Gävle betalar 75 000 kronor per år för en undersökning som man själv beställt och utformat för att ta reda på vad som kan förbättras. Just nu verkar det som en meningslös investering eftersom socialdemokraterna inte vill ta till sig resultatet men å andra sidan spelar det mindre roll eftersom Socialdemokraterna efter valet 2014 kommer att befinna sig i en välbehövlig opposition.

Gävleborna förtjänar en ny allianskommunledning som tar på sig ledartröjan och visar ansvar och därigenom styr Gävle mot en bättre framtid. Det kommer varken att gå fort eller vara enkelt men arbetet måste börja.

Varje dag som går just nu är en förlorad dag för att förbättra arbetsmarknaden i Gävle via ett förbättrat företagsklimat.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel