Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svävande svar om skolnedläggning

SANDVIKEN
Elevrådet på Sandbacka skola ställde frågor på kommunfullmäktigemötet i stadshuset i går kväll.

Annons
De ville få reda på varför politikerna ville lägga ner deras skola.
- I artikel 12 i barnkonventionen står det att ni ska lyssna till oss barn innan beslut tas. Tycker ni att ni har gjort det när det gäller att lägga ner Sandbacka skola? frågade ett av barnen.
Klas Palmér, kunskapsnämndens ordförande -som skulle svara med ja, nej eller vet inte för att barnen skulle förstå vad han sa - skruvade på sig.
- Vet inte är väl inte så bra att svara på den här frågan. Vi försöker att göra det, sa han, och tillade att beslutet om nedläggning inte är fattat än.
Ett klart ja svarade han däremot på frågan om han tyckte att en nedläggning av Sandbacka skola var det bästa alternativet.
Det tog några Sandbackaföräldrar fasta på när det var deras tur att ställa frågor. De undrade hur man kommit fram till att det var bäst att lägga ner just Sandbacka. Hade man verkligen undersökt andra alternativ tillräckligt noga?
Svaret blev svävande. Det alternativ man har är att lägga ner Murgårdsskolans F-5, och det är sämre, förklarade Klas Palmér.
- Grundorsaken är att vi då kan ha en buffert av lokaler i Murgårdsskolan om vi får fler elever igen i framtiden, sa han.
Kommunfullmäktige i Sandviken består av 51 politiker. De kommer från de sju partier som fick flest röster i förra valet. Nästan hälften kommer från socialdemokraterna eftersom de fick flest röster.
Vem som helst får vara med och lyssna när kommunfullmäktige har möte, men man får bara ställa frågor på allmänhetens frågestund som är det första som händer på mötet. Då måste man ställa sin fråga till en namngiven politiker.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se