Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveganska recept efter säsong

En utmaning till alla matskribenter och receptredaktörer: Ni har länge presenterat recept utan laktos, gluten, socker, animaliska produkter och så vidare. Vem blir först att lyfta fram ”svegansk” säsongsmat? Det vill säga recept som följer odlingssäsongen och där det mesta möjliga av råvarorna är svenska. (Att vara Svegan® innebär att man alltid väljer att äta svenskt kött, och så långt det går – även andra svenska råvaror, läs mer på www.svegan.nu )

Vi har våra säsonger för frukt och bär, färska grönsaker och rotfrukter, en del kan lagras och vara tillgängligt nästan hela året, annat finns i frysen året runt. Det är beklämmande med recept på påsktårta dekorerad med färska hallon eller att frossa i tomat och gurka i januari. Förutom smaklösheten är det inte alls smart för miljö, klimat eller energiåtgång!

I en säsongsanpassad svegansk matsedel byter du till exempel ut ris mot våra svenska alternativ: Matvete, mathavre eller matkorn och väljer svensk pasta. Lägg till svenskodlade grönsaker och rotfrukter som har sin säsong just nu, toppa med helsvenska mejeriprodukter, kött och fisk. Det klokaste köttvalet enligt WWF är svenskt naturbeteskött, ett självklart val till en ”svensk köttfredag”.

Läckra recept med svegansk säsongsmat passar överallt, i annonsblad och kundtidningar, veckotidningar och tidskrifter, bloggar och appar. Från minsta kokvrå till offentlig upphandling.

Den sveganska inriktningen gynnar vår inhemska livsmedelsproduktion, öppna landskap och en livskraftig landsbygd som lyfter vår självförsörjningsgrad. Just nu kan vi importera ”allt vi behöver”, men ingen vet hur länge det fungerar. Och handen på hjärtat, behöver vi verkligen färska jordgubbar på julbordet?

För Landsbygdspartiet oberoende

Tjern Inga Wall, Särna, Erika Sörengård, Ervalla, Claes Littorin, Knutby, Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk, Margoth Hansen, Sandviken, Åke Karlsson, Kolmården, Gunilla Fluur, Näsåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare