Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk Marskandidat hoppar av

Svenske Henrik Enckell var uttagen som kandidat för en resa till och från Mars – i simulerad miljö.
Nu tvingas han i sista stund hoppa av ett hisnande europeiskt rymdprojekt.
– Bittert, säger han till TT.

Annons

Över 5 600 sökte från början. I våras fanns 32 kvar. Av dem gick åtta vidare. Efter nästa gallring återstod bara fem.
En av dem var den 38-årige Henrik Enckell från Lund. Familjerådet – fru och tre barn – hade sagt ja till ett halvårs bortavaro. Tjänstledigheten från jobbet var ordnad. En stor utmaning väntade.
Men av personliga skäl blev han tvungen att meddela det europeiska rymdorganet ESA sitt återbud.
Därför fick ESA på torsdagskvällen i Paris nöja sig med att presentera övriga fyra deltagare i programmet Mars500: fransmännen Cedric Mabilotte, 34 år, Cyrille Fournier, 40 år, och Arc'hanmael Gaillard, 32 år, samt tysken Oliver Knickel, 28 år.
Under lupp
Syftet med Mars500 är att samla data, kunskap och erfarenheter som en förberedelse inför en verklig expedition till den röda planeten en vacker dag.
I 105 dagar ska två av de fyra ESA-deltagarna leva ihop med fyra ryssar i en specialdesignad isolerad miljö uppbyggd i Moskva. De andra två ESA-deltagarna blir reserver på plats.
Projektet är ett samarbete mellan ESA och det ryska institutet för biomedicinska problem. De sex i besättningen blir studieobjekt under arbete, sömn och ätande. Forskarna undrar vilka psykologiska och fysiska effekter isoleringen medför. Faktorer som stress, hormonreglering, humör och kosttillskott ska studeras. Däremot förstås inte tyngdlöshet.
Van dykare
Träningen börjar i januari. Den 24 mars kliver Marsresenärerna in i sin ”farkost”. I simuleringen ingår en tripp till och från Marsytan i en landningsmodul. Senare nästa år planeras en – tidsmässigt – mer verklighetstrogen Marssimulering. Den ska vara i 520 dagar.
Henrik Enckell klarade nålsögat tack vare sin bakgrund som dykare, tekniskt kunnig om slutna system och van vid arbete i isolerade miljöer.
– Det skulle ha varit kul att vara en liten kugge i jättearbetet det innebär att ta människor till Mars om ett antal år.
– Bittert att vara utvald men av olika skäl inte kunna, säger han – men ser å andra sidan fram mot fredagens avresa till Antarktis där han vid sidan av arbetar som dykguide.

Mer läsning

Annons