Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska folket stödjer Ockelbo-Daniel

GÄVLE Kronprisessan kan gott gifta sig med Daniel Westling. 72 procent av svenska folket tror inte att monarkin försvagas om kronprinsessan Victoria gifter sig med en ofrälse, som Daniel Westling från Ockelbo. Det visar en färsk Sifoundersökning. Och Ockelbo backar upp hemmasonen.

Annons
- Här i Ockelbo är vi stolta över vår Daniel. Man sträcker på sig och tycker det är roligt för hans skull. Det är en fin kille. Nu har vi Wij trädgårdar, basketen, Ockelbo marknad och så Daniel, säger kommunalråd Staffan Nordqvist.

Hur det skulle påverka monarkin om Daniel Westling och kronprinsessan gifte sig har han inte har någon direkt uppfattning om, säger han.
- Jag tycker känslorna ska få styra. Ingen annan kan väl bestämma vem man ska gifta sig med. Jag tycker man ska låta dem få vara ifred.
Frekvensen av reportrar och fotografer från allehanda medier har ökat betydligt på orten.

- Vi har journalister från kvällstidningar här lite nu och då numera. De försöker få fram saker kring Daniel och hans familj. Men jag tror de flesta här är tysta och lojala med dem. Det är en bra familj.
Än så länge är uppmärksamheten hanterbar.
- För oss övriga ockelbobor är det okej. Men det kan hända att familjen tycker det är jobbigt ibland när inte privatlivets helgd respekteras, säger Staffan Nordqvist.
Men enligt Sifoundersökningen tror var tionde svensk, eller tolv procent, att ett giftermål med någon som inte är kunglig vore ett dåligt drag för monarkin.
- Ja, inte blir den starkare av det i alla fall. Men den står å andra sidan inte och faller med det. Men det är klart - inte blir jag ledsen om Victoria och Daniel inte gifter sig, säger Micael Dahlberg, moderat politiker och rojalist.

Men han tycker inte att problematiken enbart ligger i att Daniel Westling inte är kunglig.
- Svårigheten är egentligen att han är svensk. Hade det varit en utländsk familj hade den familjen inte ställts inför samma svårigheter, som vilken roll hans föräldrar ska ha. En poäng med att gifta sig med någon kunglig är att den personen vet vilket slags liv som väntar, säger Micael Dahlberg.

Som rojalist tycker han att monarkin är viktig att värna om.
- För det första är det en viktig del av vår historia och tradition. För det andra tycker jag att det finns en poäng i att ha en statschef som inte är politiskt vald. Sen blir det dessutom bra mycket roligare och festligare med monarki.
I Ockelbo tror Staffan Nordqvist att det skulle kunna gynna kommunen om Daniel Westling fick prinsessan.
- Ja, varför inte. Jag tror nog vi skulle klara det. En och annan nyfiken tysk får vi stå ut med.

Sofia Öhlander
026-15 96 46
sofia.ohlander@gd.se