Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska för invandrare kan ge bonus

Sandviken vill gärna vara försökskommun när regeringen provar med bonus till de som läser svenska för invandrare, sfi.

Annons

Bonussystemet ska göra att nyanlända invandrare snabbare lär sig svenska och därmed snabbare integreras i samhället. Regeringen har beslutat att prova om det är möjligt att genom belöning öka genomströmningen bland de som går sfi. Den som snabbt klarar av sin kurs kan få betalt.

Agneta Winblad, rektor för svenska för invandrare i Sandviken, anmälde genast intresse för att få bli försökskommun för sfi-bonus.

– Det tar för lång tid i dag, säger hon. Det är tyngsta punkten i kritiken mot sfi. En bonus skulle kunna bli en morot att studera snabbare.

Agneta Winblad har inga detaljer om hur bonussystemet ska se ut.

– Det har talats om olika nivåer. Till exempel kan någon som klarat en kurs få 11 000 kronor som belöning.

Än har Sandviken inte sökt officiellt, men väntar på att få en uppmaning från integrations- och jämställdhetsdepartementet som hanterar frågan. Högst 15 kommuner kommer att utses och dessutom jämförelsekommuner. Staten står för alla kostnader.