Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska katter för feta

/
  • Svenska katter får för mycket mat. Nu varnar forskare för följdsjukdomar.
Katten på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Att dyrast inte alltid är bäst är härmed en sanning som gäller även i kisses matskål. Kattmaten innehåller inte alltid vad djuret behöver, visar ett test. Och portionerna blir ofta alldeles för stora.

Annons

– Vi övergöder våra katter, 30–40 procent av dem är överviktiga. Det är ett stort problem och allt fler katter drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Marie Sallander, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) till Råd & Rön.
Tidningen har låtit testa 16 sorters kattmat, både torr- och våtfoder. Hälften av förpackningarna angav portionsstorlekar som är större än vad katten ska ha.
Testet visar också att den i särklass dyraste maten, Almo Nature för 157 kronor kilot, också var den sämsta. Innehållet av järn, zink och linolsyra var för lågt, mängden kalcium knappt mätbar och mängden kalium och fosfor låg väsentligt under rekommenderade nivåer. Bäst poäng i testet fick Iams portionsförpackning från fackhandeln, men den är också betydligt dyrare än Coops och Lidls produkter som kom hack i häl kvalitetsmässigt.
Men trots allt är det mycket ovanligt att katter får bristsjukdomar.
– När det förekommer beror det ofta på att katten får hemmablandat foder, säger Johan Beck-Friis vid Sveriges Veterinärförbund till tidningen.

Mer läsning

Annons