Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt kött ska det vara!

I Sverige har vi hårda lagar för hur köttdjursuppfödning ska gå till, så genom att köpa svenskt kött får man en garanti för att djuret har mått bra. Det skriver Lisa Valleräng som går i klass 9 B på Solängskolan

Det har varit många debatter den senaste tiden om vad som är bäst, utländskt kött eller svenskt. Ska man välja det billiga köttet eller det närproducerade? Hur kan det vara billigare att köpa kött från Nya Zeeland, som har fraktats runt halva jorden, än att köpa svenskt?

Vi svenskar äter cirka 25 kilo kött per person och år. Hälften av det köttet är importerat. Mycket kommer från Brasilien och Nya Zeeland. Forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet visar att metangasutsläppen är lägre i Sverige än i Brasilien. Det betyder att om man köper svenskt kött minskar man sitt bidrag till växthuseffekten.

Våra svenska bönder kanske inte kan försörja hela Sverige, men om det blir billigare att köpa de närproducerade före de utländska produkterna går det svenska köttet före.

I Sverige har vi hårda lagar för hur köttdjursuppfödning ska gå till. Genom att köpa svenskt kött får man en garanti för att djuret har mått bra. Andra länder har inte dessa lagar. Därför är det billigare med utländskt kött. Konkurrensen är inte på lika villkor.

Ett exempel är äggproduktionen: Sverige var först med att ta bort burhöns. Då såldes alla burar till Finland. Efter det importerades det billiga ägg från Finland till svenska mataffärer.

Ett annat exempel är att man i Danmark kan ge djuren antibiotika i förebyggande syfte. Det är inte bra för antibiotikans utveckling. Man måste vara sparsam med penicillinet eftersom bakterierna lär sig att övervinna medicinen. I Sverige finns det regler för hur man får medicinera djuren, man får inte antibiotikabehandla djur som inte redan är sjuka.

Det är viktigt att vi har nötkreatur i Sverige. Djuren gör så att landskapet håller sig öppet, fint och inte växer igen. Djuren är också viktiga för den biologiska mångfalden. På djurens betesmarker trivs många olika växtarter. Det svenska klimatet är perfekt för vallodling som ger mat till djuren på vintern.

Jag tycker att vår svenska djurskyddslag borde gälla även i andra länder. Det är konstigt att vi får importera kött som är uppfött på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Då spelar det ingen roll att vi har de reglerna. Det är för djurens skull vi har det så.

Därför borde man införa dessa lagar i andra länder också. Då blir det inte billigare med utländskt kött och fler skulle välja det närproducerade köttet. Man kan jämföra det med dem som utnyttjar den billiga arbetskraften i Kina. Företagen flyttar sin produktion till ett land med arbetare som har låga löner, då kan de sänka priset på varan och många köper av dem. Det blir färre jobb i Sverige. Svenskt kött ger jobb i Sverige.

Att det är billigare att köpa utländskt kött måste tyda på att det är billigare att föda upp dem. Hur bra har djuren det då?

När du står i mataffären och funderar över vilket kött du ska köpa, det svenska som du vet är uppfött på ett bra sätt, eller det utländska som är billigare tänker du kanske: ”Jag kan ju köpa något annat för de pengar jag sparar på att köpa det billiga” eller ”Spelar det verkligen någon roll vad jag väljer? Mitt val påverkar väl inte så mycket.”

Ta det svenska! Om alla gör lite blir det sammanlagt mycket. Då kan du gå hem med gott samvete och äta en riktigt god måltid.

Lisa Valleräng

Klass 9 B, Solängskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel