Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige är ett tryggt land

Jag är född och uppvuxen i Syrien, i en familj med fem personer i Zabadani nära Damaskus. Jag flydde från kriget i Syrien med min familj och har studerat journalistik på Damaskus universitet. Sverige är ett snällt land med så många nya idéer och ett kreativt sätt att leva.

Man känner sig trygg här. Jag har nya vänner och kompisar och det är roligt. Första gången jag kom hit, kändes det lite konstigt. Mina släktingar är kvar i Syrien och jag hoppas att kriget ska sluta inom den närmaste tiden. Jämställdhet och mänskliga rättigheter är mycket respekterade i Sverige men samhällets traditioner är olika inom våra kulturer, som till exempel högtider, fester och relationer mellan människor.

Sverige försöker göra sitt bästa för att hjälpa invandrare att rota sig snabbt i den nya omgivningen. Det går fortare för ungdomarna än för deras föräldrar. Svenskarna tycker också om att få veta mer om andra kulturer. Jag tycker det är roligt att leva i ett öppet samhälle med olika färger.

Det tar tid att anpassa sig. Språket är ett litet aber, svenskan är ett helt nytt språk för mig. Jag gör fel fast jag har levt i Sverige i ett och ett halvt år.

Blommorna och naturen i Sverige är charmigt. Men vädret är iskallt på vintern. Det kom plötsligt emot mig när planet landade på Luleå Airport och jag såg sjöar med is och snöfall. Allt var vitt och jag undrade då hur människor kunde leva här. Men när jag firade midsommarafton i Luleå fick jag veta att husen är byggda på ett smart sätt så att människor kan leva i temperaturer under noll grader.

Jag lärde mig också om Skandinaviens traditioner och om folksagor som människorna trodde på, det var otrolig kul.

Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle komma till Sverige och jag saknar mitt hemland mycket. I Syrien satt min pappa i fängelse i tio år på grund av sina politiska åsikter. Han jobbar med oppositionen för ett fritt Syrien, men situationen blir sämre för var dag. Internationella samfundet kan inte lösa problemet som är mycket komplicerat. Häromdagen sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att syrierna behöver gå till ett förhandlingsbord på basis av Genèvekonventionen.

Man kan känna lite hopp, men vi måste vänta.