Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bäst i världen på barn

/

Sverige är bäst i världen på att ta hand om barn, enligt en rapport från FN:s barnorganisation Unicef.

Annons

I rapporten har OECD-länderna, samt Slovenien, jämförts utifrån tio punkter där man bland annat tittat på föräldraersättningen, tillgången till och kvaliteten på förskoleverksamheten, ekonomiska satsningar på barnomsorgen och förekomsten av barnfattigdom.
Av de 25 länderna i jämförelsen är Sverige det enda land som lever upp till samtliga kriterier Unicef beslutat om för de tio punkterna.
TT: Är vi i Sverige bäst på barn?
– De allra flesta barn i Sverige säger själva att de har det bra och om man jämför internationellt så har vi kommit långt, säger barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg.
– Men för de barn i vårt land som far illa är det ingen tröst att andra har det bra. Stödet till föräldrar som inte klarar sin roll ser exempelvis väldig olika ut beroende på var i landet man bor, säger Malmberg som anser att det finns många problem som måste lösas för att svenska barn ska få det bättre.
I sin rapport lyfter Unicef särskilt fram bra barnomsorg och förskola som viktiga verktyg för att mildra negativa effekter av en dålig hemmiljö.
– Självklart är det så. Särskilt när de vuxna har svårt med sin föräldraroll är förskolan ett viktigt och bra stöd, säger Malmberg.

Mer läsning

Annons