Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver euron

Marit Paulsen och Olle Schmidt,

Folkpartiets toppkandidater i Europaparlamentsvalet, om fördelarna och vinsterna med att byta kronan mot euron.

Debatten för eller emot euron börjar åter ta fart i Sverige. Flera undersökningar visar att allt fler svenskar vill kunna handla med euro, även här hemma. Vi håller med. Euron har funnits i drygt tio år och det är hög tid att även Sverige går med.

I dag är euron en naturlig del i det europeiska samarbetet. Sexton EU-länder har infört den gemensamma valutan och fler står på kö.

Euroländernas finansministrar fattar beslut i viktiga ekonomiska frågor som också berör oss. Anders Borg får vackert vänta utanför den stängda dörren när hans slovakiske kollega går in tillsammans med de övriga 15 finansministrarna.

Det har blivit allt tydligare att Sverige har förlorat i inflytande i Europasamarbetet av att inte ha euron som valuta. När euroländerna och Storbritannien samlade sig till motangrepp inför finanskrisen i höstas lämnades Sverige utanför beslutsprocessen. När den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten reviderades 2005 fick vi inte vara med och påverka de regler som också vi måste följa.

Ska Sverige kunna påverka i Europa krävs det att vi tar samarbetet på allvar. Vi ska inte sitta i väntrummet. Med euron som valuta får vi möjlighet att påverka de ekonomiska beslut som ändå kommer att påverka oss.

Förutom ökat politiskt inflytande har det blivit allt tydligare att det finns stora ekonomiska vinster med att ha den gemensamma valutan.

Handeln mellan euroländerna har ökat betydligt tack vare den gemensamma valutan. Studier visar att Sverige går miste om över 100 miljarder kronor i exportintäkter varje år jämfört med om vi hade ingått i eurosamarbetet.

Vissa anser att det är en fördel för Sverige att ha en egen valuta i dessa ekonomiska kristider. Vi tycker att det är ett kortsiktigt och osolidariskt sätt att se på saken. De kortsiktiga vinsterna för svensk export av att den svenska kronan tappat i värde är små jämfört med de långsiktiga vinsterna av att ha euron.

Att i en ekonomisk kris dumpa priserna på våra varor på bekostnad av våra grannar Finland och Danmark är inte är rätt sätt att hantera krisen. Det går inte att devalvera sig till välstånd.

Partier på vänsterkanten brukar varna för lönedumpning. Samtidigt hyllar de den lönedumpning som Sverige bidrar till just nu genom att stå utanför euron. Var och en får visserligen lika mycket kronor i lönekuvertet som tidigare. Men dessa kronor är nu mindre värda.

Frågan om euron handlar om hur vi ska förhålla oss till resten av Europa. Vi menar att samarbetet i Europa gör Sverige rikare, vår omvärld tryggare och ger oss möjlighet att lösa gränsöverskridande problem. Freden, miljön, tryggheten och tillväxten klarar vi bättre med samarbete än utan. Därför vill vi inte plocka russinen ur kakan – utan vara med i samarbetet fullt ut.

Folkpartiets toppkandidater i Europaparlamentsvalet:

Marit Paulsen

Olle Schmidt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel