Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ett land i sorg

GÄVLE
På torsdagsmorgonen samlades Anna Lindhs partikamrater på Folkets Hus i Gävle för att trösta varandra.

- Jag var med när Olof Palme dog. Frustrationen är densamma, en overklig känsla, säger Axel Andersson, före detta riksdagsman och EU-parlamentariker.
Han var god vän med Anna Lindh och hennes familj.
- Hon var för mig så nära vän att bara släktskap fattades. När hon var här senast kom hon till torget och kramade om mig. Men jag tänkte då på att hon kom dit alldeles ensam, utan någon från Säpo, berättar han.

En väckarklocka
Han säger också att mordet kommer att fungera som en väckarklocka.
- Det är inte den lilla idyllen Sverige längre.

S ställde in allt
Socialdemokraternas ja-kampanj i Gävle har ställt in alla aktiviteter, berättar Axel Andersson som också är ordförande i EMU-kommittén i Gävle.
- Vi är överens från båda sidor. Vi kommer inte att göra någonting, vi vill hedra Anna.
Vivi-Anne Sundqvist, känd s-politiker i Gävle, kände inte Anna Lindh personligen men hade träffat henne flera gånger och hyllade hennes klokskap och mod. Hon var på torsdagsmorgonen chockad och ledsen över händelsen. Hon kom direkt från jobbet på omvårdnadsförvaltningen där hon berättade att människor var mycket upprörda och grät.
- Det här får en också att fundera över vilket pris politiken får ha. Men främst går tankarna till hennes familj.
Socialdemokraterna i Gävle beslutade på torsdagsmorgonen att ha öppet i Folkets Hus under dagen och kvällen. En kondoleansbok, flankerad av röda rosor och röda fanor var snabbt på plats. Boken fylldes snart av namnunderskrifter.

I dag fredag anordnar socialdemokraterna en manifestation och tyst minut på Stortorget i Gävle klockan tolv. Klockan sex på kvällen hålls en minnesstund i Heliga Trefaldighets kyrka.

KARIN BERGKVIST