Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ska ha ett modernt järnvägsnät

Socialdemokraterna går till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. För oss är det självklart att investeringar i en hållbar infrastruktur går före sänkta skatter, skriver Åsa Lindestam och Eva Lindberg, S.

Vi måste investera! Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar totalt 100 miljarder mer än vad den förra borgerliga regeringen gjorde.

Regeringen har nu fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018-2029. Det är en satsning på totalt 700 miljarder kronor och den största järnvägssatsningen i modern tid. I Gävleborg innebär detta bland annat en stor satsning på Ostkustbanan där Gävle hamn ska anslutas till järnvägen och få en kapacitetshöjning vilket kommer vara viktigt för Gävleborg.

I nuvarande plan 2014-2025 finns 4,5 miljarder avsatta för satsningar på dubbelspår mellan Gävle-Härnösand. Trafikverket föreslog att pågående investeringar runt Sundsvall skulle få full finansiering och att man därutöver ska inleda etappen Gävle-Kringlan.

Trafikverket föreslog i höstas att man skulle lägga 1,9 miljarder på etappen som kallas Gävle-Kringlan, vars totala kostnad uppgår till fem miljarder. Regeringen satsar ännu mer på dubbelspårsutbyggnad längs Ostkustbanan. Nu har regeringen i det närmaste dubblat detta, vilket är glädjande.

Gävle-Kringlan är en mycket viktig satsning för att koppla ihop Ostkustbanan, Norra stambanan, Bergslagsbanan och Gävle Hamn på ett sätt som kommer hela det nationella transportsystemet till del. Syftet är att förbättra kapaciteten och punktligheten samt minska res- och transporttiderna för både person- och godstrafik. Även sträckan Söderhamn-Kilafors får också ökad kapacitet.

Vi socialdemokrater i Gävleborg, har på många olika vis arbetat för att det här ska bli möjligt. Vi har uppvaktat regeringar, deltagit i seminarier, haft utställningar och sett till att ingen ska vara ovetande om vikten av bra vägar och järnvägar. Och det har lönat sig att arbeta hårt och att investera, både i tid och i långsiktighet.

Den nya nationella planen är en viktig del i vårt starka samhälle, och innebär att vi tar ett betydande steg för att möjliggöra omställningen till ett fossilfritt välfärdsland. Satsning på bättre och säkrare vägar ger dessutom förutsättningar för näringsliv och jobb i hela landet.

Investeringar för att göra Sverige hållbart går före sänkta skatter. Sverige ska ha ett modernt järnvägsnät där tågen går i tid över hela landet. Det är med investeringar i infrastruktur vi bygger det starka samhället.

Åsa Lindestam, S

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Eva Lindberg, S

regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel