Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sverige skrattade åt Gävle när den kom"

Annie Åkerhielms bok "Den sofvande staden" firar 100 år i höst. Gävlebon Lars Biörck har nyss färdigställt en avhandling om romanen som gav svidande kritik om Gävle och Gävleborna.

"Den sofvande staden" skildrar ett par ifrån Skåne som flyttar till den fiktiva staden Österhamn då mannen fått arbete som chef på ett varv. Till en början är de optimistiska inför sin nya hemstad men det förbyts snabbt till frustration och de tvingas lämna staden. Handlingen utspelar sig mellan 1910 och 1912 och det är tydligt att Österhamn egentligen är Gävle. Flera av romanens figurer har likheter med framstående personer i det dåvarande Gävle.

Likheterna med Annies och hennes man Dan som var nyinflyttade till Gävle 1906 är många. Dan hade precis fått jobbet som chefredaktör på Gefle-Posten och Annie var en etablerad författare och skribent. Alla Dans försök till förändring på tidningen möter på motstånd och 1912 får han sparken. Året efter kommer hennes roman som alltså är full av kritik mot staden och dess invånare.

"Den sofvande staden" släpptes den 23 oktober 2013 men fick dåliga recensioner. Här i Gefle Dagblad skrev man att den "ej flödar av någon intellektuell överspänning, ej ens av satirens skärpa, stilens goda klang eller formens fyllighet".

– Nej, den är inget vidare skriven. Den är lättläst, men den säger inte så mycket litterärt och i Gävletidningarna blev den till mestadels sågad, säger Lars Biörck.

I sin avhandling går han genom Gävles status som stad i slutet av 1900-talet till början av 1900-talet och söker de verkliga händelser som har influerat bokens avhandling. Tre månader har han arbetat med avhandlingen och har spenderat åtskilliga timmar på Kungliga Biblioteket och Riksarkivet.

– Mina farföräldrar har på olika sätt haft kontakt med familjen Åkerhielm, men min farmor och Annie stod på helt olika sidor vad gäller kvinnlig rösträtt. Farfar och Dan satt båda i Valmannaförbundet. Så det finns en koppling, säger Lars Biörk.

Lars Biörck menar att boken påverkar bilden av Gävle än idag.

– Det har påverkat enormt mycket. Sverige skrattade åt Gävle när den kom. Det talades ofta om Gävle som den sovande staden och det är något med Gävle som gör att den halkar efter. Den var en gång Sveriges femte största stad, nu har den halkat ner till 17:e plats. Annie anser i boken att något inte står rätt till i Gävle och nu hundra år senare har det inte hänt så mycket.

Kan man spåra lite av bitterhet i boken eftersom de fick flytta ifrån Gävle?

– Ja, det var hon nog eftersom att hennes man blev avskedad från Gefle-Posten. Hon får det till att staden sover och kommer man med nya idéer så hjälper det inte. Folk är nöjda som de har det.

Skulle den här boken kunna ha skrivits i dag?

– Det verkar aktuellt tyvärr. Saker och ting har förändrats men staden sover fortfarande. Det är väl bara Gevalia kvar snart och vi har inte fått så mycket nytt.

Lars Biörck tycker att Annie Åkerhielm fått en undanskuffad position i Gävles historia och tycker att hon är en person som borde uppskattas mer.

– Det här är ju också en del av Gävles historia även om den är ful. Vi ska inte glömma bort dem som inte har varit så populära. Som författarinna har hon ju gjort mer än Agnes von Krusenstjerna. Annie bodde ju dessutom här som vuxen, Agnes bodde bara här som barn.

En anledning till att Annie Åkerhielm blivit mer uppmärksammad i Gävle är kanske för att hon efter sin tid här började sympatisera med nazismen. Det märker man dock inte av speciellt mycket i romanen hävdar Lars Biörck.

– Det skulle vara Tysklandsvänligheten i så fall, men det kan man ju vara utan att vara nazist förstås.