Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige står inför stora utmaningar

Dröjer vi med att ta initiativ riskerar Sverige att missa möjligheter i jakten på framtidens jobb och företag, skriver Marcus Wallenberg med flera

Även om Sveriges utgångsläge är gott, så innebär globalisering, miljöutmaningar, snabba teknikskiften och en åldrande befolkning att vi står inför stora utmaningar.

Sverige är idag sårbart genom att vi är alltför beroende av våra storföretag. Våra 100 största står för hela 80 procent av exporten. Dessutom visar studier att kunskapsinnehållet i vår samlade export är lägre än i jämförbara länder. Antalet anställda i våra stora företag ökar snabbare utomlands än i Sverige. (Källa: Svenska Dagbladet) Näringslivet investerar heller inte tillräckligt i Sverige. Investeringskvoten, bruttoinvesteringar i förhållande till BNP, ligger så lågt att Sverige hamnar på plats 31 bland 34 västländer (Eurostat).

De svenska storbolagen är viktiga för Sveriges framtid, och vi måste se till att deras förutsättningar är de bästa. Men de nya jobben måste även komma i mindre och växande företag. Detta är bakgrunden till projektet Innovation för tillväxt, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samverkan med Vinnova, Svenskt Näringsliv, Tillväxtverket och många andra. Inom projektet möts experter från län, kommuner, företag och lärosäten från hela Sverige. Projektet identifierar åtgärder som kan bidra till att öka innovationskraften i Sverige.

För att stärka Sveriges konkurrenskraft behövs en brett förankrad och långsiktig politik som stärker innovation. Arbetet med den svenska innovationsstrategin hade kickoff den 17 februari. Detta är välkommet eftersom det behövs både goda generella förutsättningar och specifika åtgärder för att stärka innovationskraften.

Vi välkomnar också den utredning som ska ge förslag på skatteincitament för riskvilligt kapital, se över FoU-avdrag och granska expertskatten – tre förslag från Innovation för tillväxt. Ett annat handlar om att stärka innovationsupphandling Vi kommer också att presentera fler förslag som vi redovisar hösten 2011 i ett underlag för en innovationsstrategi – Innovationsplan Sverige. Innovation för tillväxt vill rikta uppmärksamheten mot Sveriges utmaningar och omvandla dem till möjligheter genom en förstärkt innovationskraft.

För att lyckas behöver vi en kraftsamling för hela Sverige, vi behöver gå från ord till handling.

Marcus Wallenberg

Ordförande för SEB

Ordförande för Innovation för tillväxt

Kristina Alsér

Landshövding, Kronoberg Lars Backsell

Ordförande Recipharm

Pontus Braunerhjelm

Vd, Entreprenörskapsforum

Charlotte Brogren

Generaldirektör, Vinnova

Anders Ekblom

Global forskningschef, AstraZeneca

Johan Hernmarck

Ordförande, Provider Venture Partners AB

Annika Lundius

Vice vd, Svenskt Näringsliv

Christina Lugnet

Generaldirektör, Tillväxtverket

Björn O. Nilsson

Vd, IVA

Göran Sandberg

Verkställande ledamot, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Melker Schörling

Melker Schörling AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel