Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna vill skrota orkestern

Statsbidraget för flyktingmottagandet täcker bara 22 procent av kostnaderna, hävdar Sverigedemokraterna och hänvisar till Sveriges kommuner och landsting. SKL säger att siffran är mellan 70 och 90 procent.

Om Gävle kommun säger upp avtalet med Migrationsverket blir det 153 miljoner kronor över. Pengar som kan satsas på bland annat parboendegaranti och en skattesänkning med 55 öre. Siffrorna presenterades av Sverigedemokraterna i går, när de lade fram sitt lokala valmanifest och en skuggbudget för Gävle kommun.

Ordföranden i Gävle, Roger Hedlund, hävdar att statsbidraget på 40 miljoner kronor bara täcker 22 procent av kostnaderna för flyktingmottagandet.

– Den siffran kommer från Sveriges kommuner och landsting.

Enligt SKL har siffran förekommit i ett flera år gammalt underlag, men någon beräkning av hur mycket statsbidraget täcker har inte gjorts.

Sverigedemokraterna hänvisar till en tidningsartikel från 2007 och ett uttalande av SKL:s dåvarande ordförande Ilmar Reepalu, men enligt utredare Roy Melchert har SKL aldrig gjort några exakta beräkningar på hur stor andel av kostnaden som statsbidraget täcker.

– De siffror vi har kommer från integrationsverket och de säger att kostnadstäckningen är mellan 70 och 90 procent.

Enligt Sverigedemokraterna fortsätter flyktingarna kosta även efter de två år som ersättningen för mottagandet täcker.

– Det handlar om försörjningsstöd om de inte får jobb och SFI om de inte lär sig svenska.

Sverigedemokraterna vill också lägga ner Gävle symfoniorkester. Det skulle spara 27 miljoner. Partiet anser att det är för få som lyssnar för att motivera kommunal subvention. Fem miljoner ska i stället satsas på att höja föreningsbidragen.

Sverigedemokraterna vill sänka kommunalskatten med 55 öre, vilket skulle kosta 89 miljoner kronor. 45 miljoner ska satsas på äldreomsorgen med bland annat parboendegaranti och lokalt lagad mat.

Partiet vill också införa slumpvisa drogtester i skolan från och med högstadiet. Detta för att tidigare upptäcka dem som behöver hjälp.

Målet är mellan sex och nio mandat och en vågmästarroll i fullmäktige.

– Vi märker att stödet för oss ökar. I EU-valet var Gävleborg fjärde bästa distrikt i landet, säger Roger Hedlund.