Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges bästa räddare

GÄVLE
Det är inte ens sex månader sedan Ingrid Andrén och flat coated retrievern Zebulons Aslan blev godkända som räddningsekipage. I helgen vann de SM.

Annons
Ingrid och Aslan är verkligen nybörjare i sammanhanget. Ingrid har tränat en hund tidigare men den blev aldrig färdig räddningshund och Aslan är bara tre och ett halvt år. Men nybörjartur handlar det knappast om. Ingrid och Aslan tävlar också i jaktprov och lydnadsprov och är uppe i elitklass i båda grenarna.

Ingen press
Men att ekipaget är nybörjare kan ha haft sina fördelar.
- Jag var lugn. Jag vet att jag har en bra hund som inte brukar missa figuranterna. Men vi åkte ner för att se och lära så jag hade ingen press på mig.
Nu var det i stället konkurrenterna som fick se och lära. Ingrid och Aslan hade den bästa lydnaden under lördagens tävlingar och var det enda ekipage som hittade alla figuranter, sammanlagt 20 stycken, under de båda dagarna.
Tävlingarna hölls i Varberg i helgen och var Ingrid och Aslans andra tävling i räddning. Den första tävlingen var ett DM i maj då de kvalade in till SM.

Isolerade
- På lördagen var det ett lydnadsprogram, ytsök och ruinsök. Då låg vi fyra. Aslan var trött efter karantänen och hade svårt att skälla.
Alla ekipage sitter isolerade under tiden de andra är ute på banan för att ingen ska kunna avslöja var figuranterna finns.
Efter lördagen sållades 15 av de 30 ekipagen bort. Andra tävlingsdagen handlade det enbart om sök.
- Det var uppbyggda ruiner i lite kuperad terräng. Det var lastpallar, bildäck, lastcontainrar, bilvrak och hjullastare så det var besvärligt att ta sig fram.
Ingrid har förberett Aslan genom att konditionsträna honom men också genom att lägga upp träningen så att han skulle bli så motiverad som möjligt.
- Jag tränar något varje dag men räddning tränar vi en gång i veckan.

Fira med middag
Ingrid har inte hunnit fira något än men träningskompisarna har uppvaktat med blommor, tårta och t-shirt och till helgen ska de fira med en middag.
För sin vinst fick Ingrid och Aslan priser och pokaler från bland annat Flatcoated retrieverklubben, Japanska kennelklubben, Räddningsverket, Svenska Brukshundklubben och Hallandsdistriktet.
Nästa tävling blir en lagtävling i Norrköping i oktober men först ska hon smälta segern från SM.
- Jag förstår nog inte vad jag gjort än.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

FOTNOT
Övriga resultat från Gävleborg:
Birgitta Hagelin med schäfern Karjalandets Gilbert, även de från Gävle Brukshundklubb, kom på tionde plats.
På fjärde plats som fjolårsvinnaren, Gerd Melin med border collien Nordanåkers Mazkhen från Järvsö.