Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges förnämsta vatten för gös

SANDVIKEN
Storsjön - där har vi den stora fiskesjön i Gästrikland.
- Den har allt, säger Ulf Stridsberg, fiskeansvarig i Sandvikens kommun. Det är också en av Sveriges förnämsta vatten för gös.

Annons
Storsjön är i särklass Gästriklands största sjö med sina 7 500 hektar. Alla hittar till Storsjön och det är säkert många som redan har sina favoritplatser där det alltid nappar.
- Att fiska i Storsjön är billigt, menar Ulf Stridsberg. Ett dagkort kostar 40 kronor och ett vanligt årskort 150 kronor. Vill du sedan vara med på trolling eller lägga nät kostar det 400 kronor per år.
Sedan flodkräftan försvann från Storsjön har 105 000 ålyngel planterats in med början 1999 och 2002.
- Det är meningen att det ska gå att fiska ål med långrev från och med nästa sommar, menar Ulf. Nu har vi också fått tillstånd att plantera in signalkräftor så förhoppningsvis kan det bli ett skapligt bestånd om några år.
Hittills i år har gösen gått till mycket bra. Det är också den populäraste fisken i sjön och den trivs i stora och grumliga vatten.
- Som det verkar i dag är det Västerfjärden som har mest med gös, säger Ulf Stridsberg. Vi har fått rapporter om att gösen har nappat på det mesta i vintras och under försommaren.
Förutom gös finns det också gott om gädda och abborre i Storsjön. Även en och annan öring ska det kunna gå att dra upp.
Bra fiskeställen är bland annat vid de angöringsställen som finns för passagerarbåten Emma. Men även vid Bångs brukar det finnas gått om yngre fiskare under sommaren.
- I fjol sålde vi 2 000 fiskekort för Storsjön och vad vi ser nu kommer det att säljas mer i år, säger Ulf Stridsberg. Intresset för fiske bara ökar och ökar.
Det finns också möjligheter att hyra båt och motor.
JÖRGEN LARSSON