Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges mest lovande bilmekaniker

Mikael Östlund från Gävle utsågs till landets mest lovande bilmekaniker. Som förstapris får han en resa till Anderstorp. Där ska han utbildas för licens till STCC.

Alla 2 300 elever som går på fordonsprogram i Sverige fick göra ett gemensamt prov. Även eleverna på Borgarskolan deltog. Med stor framgång.

Mikael Östlund blev bäst i Sverige och Filip Wängelin näst bäst i länet. Och att just Mikael Östlund kom etta är inget märkligt med tanke på att han ända sedan barnsben vistats i Rolands bilverkstad i Valbo. Som hans pappa äger.
– Jag är så gott som uppvuxen där och för några år sen började jag sommarjobba på verkstan, säger han.
Nu funderar han på att specialisera sig inom den elektricitet som bilar styrs av, så kallade elkomponenter.
– Men att hålla på med elbilar framöver skulle jag också gilla, säger han.

Han fick 119 rätt av 150 möjliga på provet som gjordes. Framgången förklarar han med att han är extremt intresserad av bilar och läser om dem hela tiden.
– Man måste nog vara väldigt intresserad om man går det här programmet, säger han.
Nu får han göra en resa till Anderstorp och gå en utbildning som leder till licens i STCC.
– Jag tycker att han gott kunnat få ta med sig hela klassen, säger Filip Wängelin, som även han vill lära sig tävlingsköra.

Mikael tycker det svåraste i jobbet är felsökning. Och också det bästa, när man hittat felet vill säga.
– Då får man en kick och kan sova på nätterna. Annars brukar jag ligga sömnlös och grubbla och försöka komma på var felet kan vara nånstans.