Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges mest onödiga julklapp utsedd

Hela 62 procent anser att det elektroniska husdjuret är den mest onödiga julklappen genom tiderna.

Annons

I samband med att Årets Julklapp 2011 utsågs idag har hjälporganisationen ActionAid med en SIFO-undersökning kartlagt vilken julklapp svenska folket anser vara den mest onödiga. Syftet är att uppmärksamma det faktum att vi under jul både ger och får saker ingen egentligen behöver eller vill ha.
ActionAid vill få svenska folket att istället välja alternativa julklappar mot fattigdom, till exempel en get till en fattig kvinna eller ett år i skolan till ett utsatt barn.
År 1997 utsågs det elektroniska husdjuret till årets julklapp, nu framröstas den som den mest onödiga julklappen genom tiderna (62 procent). Årets julklapp 2009, spikmattan, hamnar på en andra plats med 13 procent och bakmaskinen, som utsågs till årets julklapp 1988, på en tredje plats med 11 procent.

– Det är alltid lika spännande när årets julklapp ska utnämnas. Vi på ActionAid hoppas varje år ett det ska bli geten, eftersom vi vet hur mycket nytta det skulle göra för fattiga och utsatta kvinnor världen över, säger Katinka Lindholm, insamlings- och kommunikationschef på ActionAid, och fortsätter:

– Att ge bort en get i julklapp via ActionAid är populärt och mycket uppskattat. Det är en julklapp som gör nytta. Vi hoppas att vår undersökning skapar en medvetenhet om onödiga julklappar och på så sätt ett ökat tryck i julhandeln för alternativa julklappar som bekämpar fattigdom.

Mer läsning

Annons