Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges svar på Rammstein sätter Haparanda på kartan

Annons

Raubtier (som nyligen spelade på Wasteland i Gävle) har beskrivits som ett Rammstein på svenska. Men metalbandet från Haparanda fnyser åt liknelsen.

– De har aldrig upplevt vemodet i bakfyllan ute i en snödriva, säger frontmannen Hulkoff.

Medlemmarna i Raubtier är i Stockholm för första gången. Några kvällar tidigare har de spelat inför ett fullsatt Harry B James i city. Nu sitter de på samma rockhak och diskuterar varför de aldrig kommer att flytta till huvudstaden.

– Om vi bodde här skulle vi inte kunna göra vår musik. Det är alldeles för mycket solsken och vackra kvinnor, säger sångaren och gitarristen Hulkoff.

– Vi får ju all inspiration där uppe. Från det lite jävliga, kalla och mörka, fortsätter trummisen Buffeln.

Ingen av dem har passerat 30, men tillvaron i Haparanda har redan satt djupa spår. Den råa stämningen går igen i Raubtiers industrimetal, som blivit rikskänd i och med radiohitten ”Kamphund”.

– Man får en ganska speciell uppväxt i Tornedalen. Man ska inte tro att man är någonting, utan det är bara att hugga i och arbeta, säger Hulkoff.

– Sinnesstämningen är ganska svart. Det är inte för inte som vi har världens högsta självmordstal.

Raubtier har i recensioner av debutskivan ”Det finns bara krig” beskrivits som ett svenskt Rammstein. Men liknelsen med ett av Tysklands största band gillas inte av Hulkoff.

– Rammstein kommer inte från Tornedalen. De har aldrig upplevt vemodet i bakfyllan ute i en snödriva, säger han och tillägger:

– Folk vill så gärna sortera in en i ett fack, men det är att göra det lite väl enkelt.

De svenska texterna utmärker Raubtier på metalscenen. Hulkoff lägger stor vikt, och tid, vid att få till någonting som kittlar.

– Det blir ofta rätt punschigt när folk ska skriva på engelska, grammatiken är fel och uttalet åt helvete. Men så gör de det ändå, bara för att de tror att de ska bli big rockstars i hela världen.

Vad vill ni uppnå?

– Lämna nån form av avtryck från Tornedalen, visa att det finns folk som kan saker där uppe också, säger Hulkoff.

– Vi är jävligt lokalpatriotiska på den punkten. Vi är stolta över att vara Haparandabor.