Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettig sommar på kirurgen

GÄVLE
Sommaren har varit mycket svettig på länssjukhusets kirurgklinik i Gävle. Orsaken är en oväntat strid ström av akutfall från södra Hälsingland.

Annons
- Vi har fått ställa in flera planerade operationer för att kunna få plats med hälsingepatienterna, säger Charlie Nihlén, verksamhetschef.

Dubbelt så många
När landstinget på försommaren beslutade att styra om ambulanstrafiken i södra Hälsingland var tanken att lätta på trycket vid Hudiksvalls sjukhus. Akutkirurgiska patienter i Bollnäs och Ovanåker skulle skickas till Gävle i stället där det ansågs finnas mer plats än i Hudiksvall.
Länssjukhuset var inställt på att få ta emot cirka tre patienter extra per dygn. I själva verket har det handlat om mer än det dubbla, cirka sju patienter per dygn.
En miss i planeringen, konstaterar Charlie Nihlén.
- Men det var inte vi som gjorde bedömningen utan siffrorna kom från Hälsinglands sjukhus, säger han.

Räckte inte till
Vårdplatserna på det sommarbantade länssjukhuset har inte räckt till. Både på kirurgkliniken och ortopedkliniken har avdelningarna varit överfulla.
- I måndags morse hade vi tolv överbeläggningar på kirurgen. Men det var extremt. I genomsnitt har det handlat om sex-sju överbeläggningar per dygn, säger Charlie Nihlén.
Klinikerna har fått ta hand om betydligt fler patienter än de haft bemanning för. Trots det har patienterna fått en god vård, menar Charlie Nihlén. För personalen däremot har det varit mycket slitsamt.
- I dag är det många här som är rejält trötta.

Inställda operationer
Inströmningen från Hälsingland har minskat möjligheterna att utföra planerade operationer. Patienter har fått finna sig i att den operation de gått och väntat på blivit inställd.
- Det är naturligtvis beklagligt, men vi har helt enkelt inte haft sängar att lägga patienterna i, säger Charlie Nihlén.
När alla sommarstängda vårdplatser åter öppnas i september kommer läget att förbättras. Om det räcker eller om mer behöver göras för att länssjukhuset på ett stabilt sätt ska kunna fortsätta ta hand om akutfallen från södra Hälsingland återstår att se, enligt Charlie Nihlén.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se