Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svinalängor, dans & stå-upp i burka

Susanna Alakoskis ”Svinalängorna” och Johan Hiltons reportagebok ”No Tears For Queers” blir pjäser i Riksteaterns regi i höst.

Dessutom gör Anna Vnuk och Lo Kauppi gemensam sak.

Koreografen Ana Vnuk och skådespelaren Lo Kauppi har båda varit efterfrågade av Riksteaterns medlemmar efter sina förra föreställningar. Nu gör de en helafton med ståupp och dans, var och en för sig i varsin akt.

Anna Vnuk utlovar en krogshow medan Lo Kauppi gör ståuppkomedi. ”Undercover – från Bush till Bin” beskriver hon som en ”allvarlig politiskt ståupp”. Iklädd burka över en blågul stringbikini illustrerar hon världsläget.

– Jag går loss på allt från att snöra fötter i Kina, till att skära klitoris i Afrika och till självsvält i väst. Jag drar upp en konspirationsteori om att de har samarbetat, ända sedan Bibelns dagar, för att med olika medel nå samma mål, att fortsätta bedriva sexismen på det effektivaste sättet, säger Lo Kauppi.

Den senaste tiden har Lo Kauppi djupintervjuat kvinnliga fångar på Hinseberg och Ystadsfängelset för en pjäs hon skriver själv och dessutom ska regissera på Riks- teatern efter nyår. Föreställningen kan ses som en fortsättning på hennes egen monolog ”Bergsprängardottern som exploderade”. Den nya pjäsen blir bland annat en kritisk granskning av kriminalvårdens brist på just vård.

Men innan Lo Kauppi debuterar som regissör gör hon höstens show tillsammans med Anna Vnuk.

– Det tar så mycket energi att skriva om kriminalvård att jag måste göra lite ståupp emellan. Det är också att utsätta sig för det värsta man kan göra. Just nu är jag hemma och ammar en bebis och tänker på att 1 oktober på Södra teatern blir det en mikrofon, Lo Kauppi och 45 minuter hardcore om världsläget.