Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svinalängorna”till Venedigfestivalen

Filmatiseringen av succéromanen ”Svinalängorna” har blivit uttagen att tävla på filmfestivalen i Venedig. Filmen tävlar i klasserna Kritikerveckan och Guldlejonet för bästa debut.

– Det är fantastiskt. Helt ljuvligt, jag går omkring som i ett lyckorus, säger Pernilla August, som regisserat filmen, till TT Spektra.

”Svinalängorna” bygger på Susanna Alakoskis delvis självbiografiska roman om en ung finländsk kvinnas uppväxt i Sverige. Huvudrollerna spelas av äkta paret Noomi och Ola Rapace. Filmen är Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör efter att 2005 ha regisserat kortfilmen ”Blindgångare”.

– Redan när jag gjorde kortfilmen kände jag att jag ville göra långfilm. Dom verkade ha så kul, dom där på andra sidan kameran, säger hon och skrattar.

– Jag tycker ju att det är kul både att vara skådespelare och att regissera. Jag växlar gärna.

Pernilla August, vars senaste filmroll var i den kritikerhyllade ”Miss Kicki” 2009, säger att hon alltid varit intresserad av det som händer på andra sidan kameran. Hon har under sin karriär arbetat med bland andra Ingmar Bergman, George Lucas, Bille August och Bo Widerberg.

– Det har funnits en längtan, jag har varit nyfiken på bild, på vad som händer sen. Och nu har jag fått ge mig in i det.

Om att hon med sin debutfilm får tävla på en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler säger hon ”det är inte klokt, jag har inte fattat det än”.

– En sak är klar, filmen hade inte blivit bra utan de fantastiska medarbetare jag har haft. Detta har verkligen varit ett kollektivt arbete.

Årets Venedigfestival äger rum den 1-12 september. Pernilla August hoppas att både Noomi och Ola Rapace ska kunna resa med henne till Italien.

”Svinalängorna” har biopremiär i december.