Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindlad och snart hemlös

Spåkvinnan som svindlade Ursula Engstrand, 72, på hundratusentals kronor är fortfarande på fri fot.
Men skulderna består.
I dag säljer Kronofogden Ursula Engstrands torp.

Gefle Dagblad har flera gånger skrivit om Ursula Engstrand och den spåkvinna som lyckades svindla henne på hundratusentals kronor. Bland annat har spåkvinnan förfalskat Ursula Engstrands namnteckning och köpt både en bil och två husvagnar i hennes namn.

Spåkvinnan har åtalats för en rad grova bedrägerier mot flera olika offer. Fyra gånger har rättegångar mot henne ställts in eftersom hon helt enkelt inte dykt upp med hänvisning till att hon blivit sjuk. I dag är spåkvinnan försvunnen.

Men spåren efter hennes bedrägerier är väldigt konkreta. I dag håller Kronofogden visning av Ursula Engstrands torp i Dalen mellan Gävle och Hedesunda.

Det lilla enkla torpet med utedass och brunn på gården har varit makarna Sven-Olof och Ursula Engstrands hem i tio år. Men eftersom hela torpet är skrivet på henne är det utmätt av Kronofogden. Hennes skulder uppgår till långt över 300 000 kronor och består förutom billånet bland annat av trängselskatt, felparkeringsavgifter och obetald vägtrafikskatt för den bil som spåkvinnan lurat till sig. Ursula Engstrand sitter i rullstol och har knappast kört bil i Stockholm.

– Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger Sven-Olof Engstrand.

Torpet är allt de har.

Enligt Kronofogdens egen värdering är torpet värt ungefär 300 000 kronor. Det räcker inte för att täcka Ursula Engstrands skulder.

Hon lever redan i dag på existensminimum eftersom hon har beviljats skuldsanering. Det innebär att det hon får behålla av sin pension är det som behövs för att överleva. Allt därutöver går till fordringsägarna.

I dag är det alltså visning av torpet. Om några veckor hålls den första auktionen.

– Om det inte blir sålt vid första försöket försöker vi igen. Om det därefter bedöms som lönlöst att fortsätta finns det möjlighet att häva utmätningen. I praktiken betyder det konkret att hon får behålla sin fastighet, säger Kristin Alm, enhetschef på Kronofogden i Gävle.

Det innebär alltså en minimal chans för Ursula Engstrand. Att ingen vill köpa hennes torp.

Att försäljningsvärdet inte räcker för att reglera hennes skulder har ingen betydelse, enligt Kristin Alm.

– Där har vi inte några valmöjligheter. Lagen är tydlig. Alla tillgångar ska säkras, säger hon.

Juristen Tiina Hennel har företrätt Ursula Engstrand i målet med spåkvinnan.

– När jag senast talade med Solna tingsrätt var beskedet att spåkvinnan är häktad i sin frånvaro. Men det är ju tyvärr så att man kan räkna med att hon aldrig kommer att kunna betala något skadestånd till Ursula.

– Det är en mänskligt sett oerhört tragisk historia. Hon sitter i en fruktansvärd sits, säger Tiina Hennel.

Eftersom Ursula Engstrands signatur finns på det banklån som spåkvinnan använde för att köpa sin bil har banken rätt att få tillbaka sina pengar.

– Att det sedan var bedrägeri som låg bakom spelar ingen roll, säger Tiina Hennel.