Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT:s svek mot tittarna

På söndagskvällen hölls en timme och tre kvarts partiledardebatt i Sveriges television. Debatten hölls tre dagar innan förhandsröstningen för valet till Europaparlamentet inleds. Tydligen hade partiledarna också när de först tillfrågats givits intrycket att debatten skulle gälla partiernas syn på EU och dess betydelse för den enskilde.

I stället visade det sig att debatten helt gällde frågor inför riksdagsvalet nästan 500 dagar bort och inte alls det val där röstningen inleds på onsdag. Information om vad som skiljer partierna i synen på europeiskt samarbete är rimligen av stort intresse för den väljare som ännu är osäker inför det nära förestående valet.

Förmodligen var Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand, som första gången i en TV-debatt framträdde som allians, tacksamma över att debatten inte kom att gälla Europapolitiken, eftersom de har helt olika syn på EU. Vänsterpartiet vill att Sverige lämnar EU. Miljöpartiet har lämnat det kravet men motsätter sig att det folkvalda Europaparlamentet enligt Lissabonfördraget får ökat inflytande på bekostnad av tjänstemannaorganet kommissionen och ministerrådet, där bara regeringspartier är företrädda.

Debattledarna undrade om Sverige bör gå över till euron. I och för sig intressant, men det är ju en fråga som avgörs här hemma, inte i Europaparlamentet.

Partiledarna slapp frågor om de europeiska partigrupperna, till exempel om att den konservativa gruppen har en majoritet som i flera frågor skiljer sig starkt från vad de svenska moderaterna numera står för.

Hur ser partierna på EU:s betydelse för fred och säkerhet kring Östersjön, liksom för hela EU-området och dess omgivningar? Hur bör EU samarbeta med USA, Kina, Indien och andra kring klimatfrågor och den pågående ekonomiska krisen?

EU har nu 27 medlemmar. Bortåt ett tiotal, senast Island, har visat intresse att komma med. Hur ser partierna på det? Utan Lissabonfördraget klarar unionens beslutsregler inte fler medlemsländer.

Den dyra och skadliga jordbrukspolitiken, frågor om bistånd, asylpolitik, människohandel och annan grov brottslighet, drogpolitik, satsning på forskning, frågor rörande Internet, integritetsfrågor, möjlighet att arbeta och studera oberoende av gränser, livsmedelskvalitet och åtskilliga andra ämnen kan diskuteras i EU-sammanhang.

Sveriges television ser i stället politik som en inhemsk svensk ankdamm och lämnade därför de väljare som vill veta mer om partierna inför Europaparlamentsvalet helt i sticket.

GD 19 MAJ 2009