Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swing it, Linda!

I kväll blir det jazz, bossa och swing för hela slanten på Gävle teater.

Skutskärs utflugna sångfågel, violinisten och munspelaren Linda Berving uppträder med sin kvartett som i övrigt består av Johan Hägglund (gitarr), Nisse Palm (kontrabas) och Olle Tjern (trummor). Gästande musiker är Björn Atle Anfinsen och gästande cirkusartist: Annelie De Wahl.

Influenserna återfinns i 1940-talets musik (typ Ella Fitzgerald, Doris Day och Glenn Miller) men även en släng av jazz/pop (typ Norah Jones och Adele) står på menyn liksom egen nyskriven musik. I samband med konserten visas även foton från den gamla Palladium-biografen i Skutskär som Lindas farfar Nils Berving lät bygga på 1920-talet. Konserten vävs in i en alternativ historia som utspelar sig på och utanför Palladiums café.

Hon är uppväxt i en musikerfamilj där pappa Sune var militärviolinist. Linda blev skolad på fiol från fem års ålder och har sedan barnsben uppträtt både som solist och med olika orkestrar. Hon utbildade sig på jazzsång i Göteborg och flyttade sedan till England för att studera vidare i fyra år.

På universitetet i London bytte hon inriktning från jazz till opera och avslutade studierna med en BA in music and opera performance på Roehampton University och Birkbeck University of London.

– Eftersom jag själv har jobbat med allt från pop/rock, jazz till klassiskt så finns det aspekter av allt i min egen musik. Att gå över från opera till jazz var sångtekniskt ingen lätt nöt att knäcka, berättar Linda Berving på sin hemsida.