Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syditalienska finesser

Södra Italien och Sicilien bjuder på ett böljande landskap som badar i sol och värme en stor del av året. Jordarna är ofta magra och närheten till havet gör att fisk och skaldjur utgör en viktig del av kosten.

Annons

Södra Italien och Sicilien bjuder på ett böljande landskap som badar i sol och värme en stor del av året. Jordarna är ofta magra och närheten till havet gör att fisk och skaldjur utgör en viktig del av kosten.
Det är med Italien som med Sverige, den lokala maten skiljer sig väsentligt beroende på om man är i landets södra eller norra del. För Italiens del är det i norr man frossar i mejeriprodukter och nötkött. I söder är det mest lamm, gris och allt vad havet ger. Tomater och auberginer är de stora grönsakerna och här möter även orientaliska kryddor och ingredienser som kanel, kryddnejlika och russin upp. Närheten till den afrikanska kontinenten är tydlig, i synnerhet när det kommer till desserter.
Calabrien är den del av Italien som utgör "tån" på den italienska stöveln. Här lagas rustik, ganska kryddig mat med stort inslag av grönsaker, pasta och korv. Det är ingen hemlighet att landsänden har det tufft ekonomiskt i jämförelse med norr där jobben inom industrin finns. Men som alltid, när tilldelningen är begränsad sätts människans fantasi på prov och mycket av den mat som serveras i Calabrien är förvånansvärt god trots sin enkelhet. Ett bra exempel är den råkost man gör på morötter, kålrabi, selleri, fänkål och zucchini. Tunna skivor eller stavar och en pepprig vinägrett, det är allt. Smaken är underbar och salladen passar till snart sagt allt, även svensk husmanskost. Testa och du vänder våra slentrianmässiga salladsblandningar ryggen.
De sicilianska citronköttbullarna är ett annat bevis på att matkonsten i söder är värd att ta på allvar. Köttfärssmeten kryddas med citron, både rivet skal och saft, och mot slutet får köttbullarna puttra i vitt vin och vatten smaksatt med i huvudsak lagerblad. Att något så enkelt kan bli så gott är en gåta, och jag törs tveklöst utnämna citronköttbullarna till några av de godaste som rullats på denna jord.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se.