Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symfonikerna frossar i fantasy

– Om man vill se vuxna män sitta och gråta, då ska man gå på konserten med Gävle Symfoniorkester nu på lördag.

Det är Orvar Säfström, expert på film och dataspel, hälsing från början, som säger så och han bör veta. Hans idé sedan tio år tillbaka har varit att ordna konserter där den musik som många har tagit till sitt hjärta, från filmer, TV-serier, dataspel, konserter, men som man alltid lyssnat på i någon inspelad form gör ett oerhört starkt intryck när man får uppleva den live, spelad av en symfoniorkester. Då kan man bli rörd till tårar.

Missa inte de senaste recensionerna och krönikorna från GD Kultur. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Och det är det som sker nu på lördag. Rubriken på konserten är Sagas, alltså musik från olika fantasy-sammanhang, som John Williams musik till "Harry Potter", Howard Shores musik till "The Lord of the rings" och temat från många TV-serier som "Game of thrones" och inte minst, datorspelsmusik.

Orvar berättar att när den här konserten gavs i Stockholm med Kungliga Filharmonikerna för ett år sedan såldes biljetterna i rekordfart. Konceptet har också blivit en stor succé utomlands.

Här spelar Gävle Symfoniorkester med Josef Rhedin som dirigent och med sopranen Sabina Zweiacker som solist. Dessutom medverkar Forsbacka Kammarkör. Värd är Orvar Säfström själv.

Det är åtminstone tredje gången som Orvar samarbetar med orkestern i Gävle, senast med programmet Score för två år sedan och alla gånger har det blivit utsålt.

Det här är musik som vänder sig främst till en publik från 25 år och uppåt, människor som kanske inte normalt går på konsert med en symfoniorkester men som här får chansen att uppleva hur häftigt det kan vara.

– Den här publiken kanske inte ens vet att det finns en symfoniorkester i stan och tror kanske att man måste klä sig eller bete sig på ett speciellt sätt. Och det behöver man naturligtvis inte. Alla är välkomna och ska känna att orkestern är till även för dem. Och man behöver absolut inte ha slips på sig, säger Orvar.

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook