Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symfonikerna och bröderna Rongedal hyllar Bowie

Tvillingbröderna Rongedal och Sandvikens Symfoniorkester har en konsert ihop.

Det blir en hyllning till ikonen David Bowie i ett nyskrivet arrangemang av Staffan Sjösvärd från Örebro-trakten.

På måndagskvällen repeterades föreställningen med fullskalig orkester och lördagen den 28 september är det dags i Folkets Hus, Sandviken.

– Att få göra en favorit som "Life On Mars" på ett nytt sätt känns spännande och Bowies musik, med stråkar och allt, lämpar sig mycket väl för en sådan här produktion, kommenterade Henrik (eller var det Magnus, de är ju så otroligt lika varandra) vid en pressträff på gemytliga Eskilsgården på Köpmangatan.

"A Tribute to Bowie" inleder höst- och vårsäsongen för orkesterföreningen och dess symfoniker. Ett program som även innehåller så prominenta gäster från pop- och jazzvärlden som Rigmor Gustafsson, Kalle Moraeus, Tina Ahlin, Sarah Dawn Finer, Tommy Körberg och Amanda Sedgwick.

– Vi vill utöver den klassiska musiken ha en bredd som täcker andra genrer också, sa Christina Friberg, som är föreningens kontaktperson.

– Ja, det är och ska vara fullsatt på våra konserter och vi har uppskattningsvis haft 50-60 000 besökare under de senaste åren, tillade ordföranden Lars Skoglund. När vi var ute på turné med "Chess"-musiken sågs vi av sammanlagt 85 000 personer. Det blir en smakstart på nya säsongen med omkring 100 personer på scenen eftersom även Forsbacka Kammarkör medverkar vid sidan av symfoniorkestern och bröderna Rongedal med sitt kompband.

Endast ströplatser finns kvar till den ordinarie kvällskonserten så därför blir det också en extrakonsert på eftermiddagen samma dag.

– Vi gillar att experimentera på olika musikaliska områden och att ta sig an materialet från en av popvärldens främsta låtskrivare känns stimulerande, en homage helt enkelt, förklarade Rongedalsbröderna.

Ursprungligen kommer de från Molkom i Värmland, men de bor numera i Stockholm.

– Fast ett tag kändes det som vi var göteborgare, under den period vi gjorde 91 förställningar av "Chess"-musikalen-I sommar har vi spelat in en julskiva och sen blir det också en tyrné i november-december. Deutom ska vi vara med på en Beatleskonsert i Göteborg, en hyllning till att det var 50 år sen beatlarna gjorde sin första utlandsturné just i Sverige.

Bröderna Rongedal slog igenom i tv-rutan i ett "Så ska det låta"-program 2007. Det ledde till en plats i Melodifestivalen året därpå och en fjärde plats i Globen-finalen med låten "Just A Minute". De har också körat bakom Electric Banana Band och Mèndez.

– Vi har faktiskt uppträtt i Sandviken tidigare, på Bangen i Högbo Bruk för några år sen, minns de. Ett något udda inslag i jazzfestivalen tyckte nog många, men det var trevligt.