Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symfoniorkestern firar 75

/
  • Sandvikens symfoniorkester spelar i Folkets hus. De klassiska konserterna är inte så välbesökta men Ted Gärdestadkonserten i våras mer än fyllde hela salongen.
  • Sandra Wang, Lars-Olof Nyman inlånad från Gävlesymfonikerna och Lars-Gunnar Lundell.
  • Arenainvigning, Chess, opera och populärmusik. Anders Bergsman, Catarina Israelsson och Jan-Erik Hedlund har varit med om det mesta.
  • Yvonne Gärd, kulturskolans chef spelar flöjt i Sandvikens symfoniorkester. Här repeterar hon med bland annat Karin Styf-Lundin inför 75-årsjubileet.

Käbi Laretei, Kerstin Dellert, Lasse Lönndahl, William Lind och, självklart, Tomas Ledin. Alla har de framträtt med Sandvikens symfoniorkester under de 75 år som gått sedan orkestern bildades.
På lördag firas jubileet med orkesterns egen önskekonsert på Folkets hus i Sandviken.

Annons

Glädje, kvalitet och målmedvetenhet är orkesterns ledord. Samma tanke präglade säkert de åtta första musikerna som träffades och började repetera hösten 1934. Två år senare hade orkestern växt och det var dags för premiärkonserten på Valhalla.

Nu är det Folkets hus, eller ibland, Göransson Arena som är konsertlokal.

Orkestern har sju egna produktioner den här säsongen. Det startade med Electric Banana Band i september och slutar med Kråkan Goes Concert i maj. Båda var och blir skolkonserter också. Men däremellan ”vanliga” konserter som jubileet nu på lördag.

– Vi ska styra mot barn och ungdom. Det är viktigt för våra bidragsgivare, säger Anders Bergsman som spelar oboe och är suppleant i styrelsen.

Orkestern får sina intäkter från kommunen, Göranssonska fonderna och biljettintäkter. Det är inte alltid som konserterna går ihop. Även en symfoniorkester påverkas av världsläget, påpekar Catarina Israelsson, violinist och vice ordförande i föreningen.

Varje vecka träffas medlemmarna för repetition, oftare när det är dags för konsert. Alla är glada amatörer, med betoning på glada. Betalt får bara inhyrda dirigenter och solister.

– Här finns en otrolig drivkraft, säger Catarina Israelsson. På första repetitionen efter sommaren kom alla.

Orkesterns första ledare var Carl Sundberg sedan följde en lång rad namnkunniga personer med William Lind som kanske den mest kände.

Ulf Sandborg blev fast dirigent 1957 och dirigerade sin sista konsert vid 50-årsjubileet 27 år senare.

I dag har man ingen fast dirigent utan hyr in för varje produktion. När Göransson Arena skulle invigas stod Sandvikens symfoniorkester bakom det musikaliska.

– Vi tog kontakt med Anders Berglund som gärna hjälpte oss, säger Anders Bergsman. Invigningen gjordes som en egen produktion med upphandlingar och allt.

75-årsjubileet blir orkesterns önskekonsert med stycken valda ur repertoaren tillbaka till 1960. Det blir också en speciell hyllning till William Lind och utdelning ur William Linds stipendiefond.

Sandvikens symfoniorkester huserar i ett fantastiskt hus, Eskilsgården på Köpmangatan. Huset fick föreningen ärva av Eskil Malmgren när han dog 1972. Hela inredningen är intakt, till och med Eskils noter ligger framme. I huset har orkestern sitt kansli och en anställd.

Eskil Malmgren älskade musik. Han hade abonnemang på konserterna men köpte ändå biljett varje gång. Det var hans sätt att sponsra.

I dag funderar orkestern på nya sätt att få in pengar. Men som Jan-Erik Hedlund, oboist och den som varit med längst bland nu levande medlemmar, säger:

– En drake lyfter bara i motvind.

Annons