Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syndikalisternas lokaler utsatta för skadegörelse

Syndikalisternas lokaler i Gävle och Sandviken utsattes för skadegörelse och en explosion i ett samordnat attentat.
– Det är otäckt säger Johan Sundgren, syndikalist i Sandviken.

Allvarligast var explosionen vid föreningslokalen på Högbovägen strax väster om polishuset i Sandviken.

Vid halv fyra-tiden på morgonen väcktes boende i området av en hög smäll, som av en explosion, och både polis och brandkår ryckte ut till platsen.

En snabb undersökning visade att hittills okända personer detonerat något slags spränganordning vid dörren.

– Teknikerna gör bedömningen att det kan ha varit en fyrverkeripjäs. Det har smällt rejält, säger Rolf Sundquist, förundersökningsledare vid polisens jourrotel.

– Under dagen har vi knackat dörr i området för att hitta eventuella vittnen, säger Rolf Sundquist också.

Ungefär en halvtimme efter dådet i Sandviken var det dags igen. Nu var det Joe Hill-gården i Gamla Gefle som var måltavlan.

Skillnaden var att attentatsmännen i Gävle nöjde sig med att enbart kasta stenar genom fönstren på lokalen. Några fyrverkeripjäser eller brännbara vätskor hittades inte på platsen.

Polisen har få konkreta spår efter förövarna.

– Stenar är så skrovliga att det inte går att lyfta fingeravtryck från ytan. I Sandviken är det någon som kan ha sett en person i mörka kläder efter det att smällen hördes, säger Rolf Sundquist.

Johan Sundgren, medlem i syndikalisterna i Sandviken, tror inte att medlemmarna kan göra mer för att skydda sina lokaler.

– Klockan tre på natten spelar det ingen roll, om lokalen så låg mitt i centrum. Men det är otäckt och tydligt att högerextrema grupper utsett oss till sina hatobjekt.

Tidigare har lokalen i Sandviken drabbats både av attentat och av att högerextrema satt upp klistermärken på fasad och fönster.

Joe Hill-gården i Gävle har också varit utsatt förut. Där är även läget kritiskt eftersom lokalen ligger i gamla Gävle och brandkåren fruktar för ett brandattentat i den känsliga bebyggelsen.

Björn Pettersson, syndikalist, inspekterade skadorna i går eftermiddag.

– De kan ha stått och slagit med hammare. Men utställningen med Elisabeth Olson Wallins bilder är helt förskonade tack vare att vi har specialrutor.

Även Björn Pettersson pekar ut högerextrema grupper bakom skadegörelsen.

– Deras egen marsch på nationaldagen i Stockholm blev inställd. Då satt de här och söp till i stället. Det här är deras sätt att fira nationaldagen, säger han.