Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syr byxor i stället för att sy in bovar

GD GRATULERAR

– Det känns som om tiden bara går bara fortare och fortare. Dagens samhälle är för stressigt. När man var liten kändes sommarlovet som en oändlighet, säger Birgitta Skoglund.

Birgitta Skoglund känner sig inte som en 60-åring men konstaterar att hon ändå är det. Skrattar och driver med sig själv i varannan mening samtidigt som hon pratar om naturligt åldrande som något vackert.

– Men när ögonlocken har trillat ned så långt ned att jag inte ser längre, då får jag nog ändå fundera på det där med plastikoperationer, säger hon med glimten i ögat och skrattar ännu en gång.

Birgitta Skoglund började yrkeskarriären på allvar som nyutbildad polis med inre tjänst på ett kontor i Söderhamn. Men efter ett par år sökte hon sig till Sandviken eftersom det var ute på fältet hon ville jobba.

– Jag har aldrig varit en pappersmänniska. Jag brukar säga att toalett- och hushållspapper är de enda papper jag behöver.

Den brottsförebyggande biten gillade hon allra bäst. Att bland annat få åka runt och informera ungdomar om droger. Men efter två decennier inom polisyrket bestämde hon sig att sadla om i samband med en omorganisation hos sin arbetsgivare.

– Jag ville använda mina händer på ett mer kreativt sätt. Och tygaffären låg nära i Storvik där vi alltid trivts väldigt bra.

Sykunskaperna, som Birgitta Skoglund en gång förvärvat i husmodersskolan i uppväxtorten Hofors, kom väl till pass under upplärningstiden med den pensionsnära ägaren. I dag har Birgitta Skoglund själv drivit tyg- och sytillbehörsaffären i 18 år.

– Det är social inrättning på många sätt med mycket kundkontakt. Det passar mig eftersom jag är pratglad. Det är lite av en livsstil. Men visst, som egenföretagare saknar jag fasta arbetstider och bestämd semester ibland.

Förut sydde hon in bovar. Nu syr hon in byxor. Under förmiddagarna ordnar hon plagg på beställning som ett komplement till försäljningen i butiken som har öppet mellan 12 och 17 varje vardag.

– Jag blir lätt rastlös av att vara ledig för länge. Men förhoppningsvis har jag tagit mitt förnuft till fånga om tio år. Då vill jag bo på varmare breddgrader och bara njuta av tiden.