Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syra maten och må gott

/

Förr syrades det i vart och vartannat hem så här års. Så gjorde frysboxen entré och det blev omodernt att använda mjölksyrebakterier i konserverande syfte. Men det finns fördelar för hälsan.

Annons

Syrningen innebär att framför allt nyttiga bakterier och socker omvandlas till mjölksyror som i sin tur har en konserverande effekt utan att näringsvärdet försämras. Perfekt för alla som vill äta kolhydratfattig mat. Syrad mat stärker immunförsvaret, gör oss tåligare mot främmande, skadliga bakterier och förbättrar matsmältningen.

Men det gäller att välja råvara med omsorg. Det lönar sig att köpa obesprutade grönsaker, inte bara för att det känns bra i största allmänhet utan för att besprutade grönsaker inte har samma mängd naturliga mjölksyrabakterier. Jobba med rena händer och använd rena redskap och burkar.

För att sätta fart på syrningsprocessen måste mjölksyrabakterierna komma i kontakt med de naturliga sockerarter som finns i grönsakerna. Då bildas mjölksyra som är en naturlig konserveringsmetod med god hållbarhet så länge burkarna förvaras i kylskåp.

Ett sätt att påskynda processen är att tillsätta vassla från filmjölk eller yoghurt. Metoden kan användas till syrning av flertalet grönsaker men här stannar vi vid vitkål som med syrning förvandlas till surkål.

I Sverige ses surkål som en udda grönsak men kommer man till Tyskland, Polen och vidare österut skulle man inte klara många dagar utan surkål. Polska nationalrätten bigos är bara ett exempel på hur surkål serveras.

Syrat på asiatiskt vis är i princip samma sak, även om man där gärna laddar med rejäla mängder chili i en eller annan form. Starkt blir det, för våra smaklökar ofta för starkt, varför receptet på koreansk kimchi är anpassat för vår smak.

Här är det kinakål, eller salladskål, som tillsammans med rättika utgör grunden. Kimchi serveras snart sagt dygnet runt i Korea. Den äts som tillbehör och är uppskattad som fyllning i pannkakor. Kryddningen är typiskt asiatisk med ingefära, vitlök, chili och fisksås, det senare en jäsning även det som framför allt bidrar med sälta.

Så tvätta händerna och häng med in i de syrade grönsakernas värld.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Annons