Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syrligt vårtecken

Annons

Plötsligt börjar det spira i trädgårdslandet. Först en stor knopp som efter några dagar skjuter iväg stjälkar åt alla håll och kanter. Visst känner vi igen växten. Det är rabarbern som är på väg upp ur jorden.

Rabarber är bland det första som dyker upp i landet på våren. Vårt förhållande till rabarber är kopplat till vår, men det hjälper inte på den internationella arenan.

I franska kokböcker anses rabarber vara i det närmaste oätlig. Engelsmännen är däremot mer intresserade av rabarber, inte minst som chutney att servera till heta rätter, gärna sådana med indisk kryddning. Ursprungligen kommer rabarbern från Sibirien. Växten är flerårig och bästa smaken har den under våren och försommaren.

Rabarber är rik på oxalsyra som i sin tur binder kalcium. Av den anledningen bör man undvika att ge rabarber till små barn. Mjölk eller grädde bör alltid serveras till eftersom det minskar oxalsyrans negativa effekt.

Dan Strandqvist/TT Spektra