Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sysslor ska stärka självkänslan

Aktiviteter som att besöka åldringar, plocka skräp och göra blomsterarrangemang ska stärka ungdomarnas självkänsla. Under tre veckor pågår projektet som anordnas av Ungdomsgården Centrum i Sandviken.

Trots att klockan bara är nio på morgonen är det redan full fart inne på Ungdomsgården Centrum i Folkets hus lokaler.

Elisa Eliasson är i färd med att göra bordsdekorationer av blommor. Hon väljer ut rosor, hundkex och prästkragar.

– Jag har aldrig gjort det här förut, men det är riktigt roligt, säger hon.

Dekorationerna ska pryda borden en trappa upp där ungdomarna brukar äta lunch tillsammans om dagarna. Lunchen hjälps de åt att servera.

Detta är bara några av alla aktiviteter som ingår i projektet som ungdomsgården nu anordnar för första gången.

Under tre veckor får 20 ungdomar i åldrarna 13-17 år prova på allt från att baka, diska och tvätta till att göra enklare reparationer, städa runt Gallerian och hålla snyggt vid Dalbritas Damm.

De gör även studiebesök hos polisen, och före midsommar stod de utanför systemet och delade ut information om att stoppa langning. Projektet är ett samarbete med en rad olika samhällsaktörer.

– Det är bra att det finns någonting att göra på sommaren och det är kul att träffa kompisar. Allra roligast är att göra blomsterarrangemang, säger Rodi Hassan, en av deltagarna.

Ungdomarna har själva fått anmäla sig till projektet och för deltagandet får de en ersättning på 1 900 kronor. Göranssonska stiftelserna bidrar med pengarna.

Åsa Wallgren som är ledare berättar att det främsta syftet med satsningen är ungdomarna ska få chansen att utveckla sin självkänsla och sociala kompetens.

– Och så vill vi göra dem miljömedvetna och få dem att känna att de bidrar till ett helt och rent samhälle, säger hon.

Under den sista veckan åker hela gänget till Fjällnora utanför Uppsala för att göra olika samarbetsövningar, exempelvis bygga flottar.

Gabriella Bransell är en av ungdomarna som deltar i projektet.

– Jag tycker att alla aktiviteter här är jätteroliga, säger hon.

Under tisdagen var hon bland annat och besökte pensionärer på ett dagcenter i Sandviken.

– Vi fikade och spelade kort tillsammans. De verkade tycka att det var kul att vi kom och hälsade på, säger Gabriella Bransell.