Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemet ny granne med Maxi

GÄVLE
Systembolaget på Södra Kungsgatan i Gävle ska flytta till Hemlingby.
-Vi kommer att bygga nytt vid Ica Maxi. Målsättningen är att öppna där den 1 mars nästa år, säger butikschefen Fredrik Lövgren.

Butiken på Södra Kungsgatan är enligt honom omodern, och framför allt har kunderna länge klagat på att det är svårt att hitta en parkeringsplats i närheten.
Enligt Fredrik Lövgren ser hela personalen fram emot flytten till stora nya lokaler, där man kommer att gå över till självplock på hela sortimentet.
-Det här kommer att bli väldigt bra. Mer tillgängligt och lättare för kunderna att frakta grejer, säger han.

Större butik
De nya lokalerna blir stora. Hela byggnaden planeras bli 850 kvadratmeter med en butiksyta på 540 kvadratmeter. En stor skillnad från den nuvarande butiken.
-Den här lokalen är på över 1 000 kvadrat, men har så otroligt mycket bakutrymmen. Det är inte många kvadrat som kunderna rör sig på, säger Fredrik Lövgren.
Flytten innebär att det sista Systembolaget med betjäning över disk försvinner från Gävle centrum. För redan i höst flyttar butiken på Nygatan in i affärshuset Nian, och kommer även de att starta en självplock.
Men varken Fredrik Lövgren eller butikschefen på Nygatan, Maria Fahlholm, tror att kunderna kommer att sakna det nuvarande systemet.
-I en självbetjäning är det lättare att släntra in och handla. De kan ta mer tid på sig och prata med personalen som står och plockar upp flaskor. Jag tror att många känner sig stressade av att prata med personalen när de vet att andra står i kö bakom dem, säger Maria Fahlholm.

Kunderna får bära själva
Dessutom ser de stora fördelar för sin personal, som slipper bära lika mycket flaskor. I stället är det kunden som gör jobbet.
Vad som händer med den tomma lokalen på Södra Kungsgatan är oklart.
När Gefle Dagblad frågar Lars-Tony Hedström på Diös fastigheter som äger huset vet han inte ens om att Systembolaget tänker flytta.
- Vad jag vet har de kontrakt som sträcker sig flera år framåt, säger han.
Butiken på Nygatan kommer att flytta in i Nian den 16 oktober, tre veckor senare än vad som tidigare var planerat. Orsaken är förseningar i ombyggnaden.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se