Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta en Sommarvals i Högbo Bruk

INFÖR Regissören och manusförfattaren Jessica Andersson och kompositören Viktor Ståhl sätter upp En Sommarvals – Ett Musikaliskt Lustspel i En Akt i Högbo Bruk. Det blir föreställningar varje kväll 17-24 juli.

Hej, Jessica Andersson, ni sätter upp ett sommarlustspel i Högbo Bruk, varför just Högbo?

Jag är född och uppvuxen i Sandviken och det känns självklart att komma tillbaka efter att ha jobbat med liknande saker i Värmland och Skåne och göra något här. Högbo Bruk är så fint och har använts som teaterscen tidigare. Och så var Högbo Bruk så positiva till idén för första stund

Vad handlar det om?

Det är ett äkta sommarlustspel! En komedi som utspelar sig på Patron Erik Gustafs herrgård, där han och sonen Hans bor tillsammans med drängen Sune och husan Berit. En sommarkväll när Patron bjuder hem sin gamle vän tant Helga och hennes unga skyddsling fröken Lina startar förvecklingarna och när ett bröllop annonseras blir ingenting sig likt för någon av de inblandade...

Föreställningen, med manus av dig och musik av din partner Viktor Ståhl hade urpremiär i Trelleborg förra året. Har ni med er ensemblen därifrån eller är det nya skådespelare?

Två är med från Trelleborg, sedan har vi samlat ihop folk, en är från Stockholm, en från Värmland och en från Helsingborg. Vi fiskar upp talanger där vi kan. Sedan är tre ungdomar från Sandviken med, de har gått på Estetgymnasiet alla tre.

Det kostar inget att titta på föreställningen?

Nej, vi tycker det är viktigt att alla som vill får möjlighet att titta på teater, vi vill skapa ett intresse hos folk. I stället kan den som vill lämna ett frivilligt bidrag efter föreställningen, eller köpa en cd med musiken.

Har ni fler saker på gång?

Ja, i och med att vi flyttar till Sandviken vill vi försöka få igång lite grejer här. Viktor skriver musik till olika projekt, film och spel bland annat och jag är frilansskådis. Jag jobbar också med kostym på Teaterhögskolan i Malmö. Det är jag som står för den kreativa biten i vårt team och Viktor sköter det administrativa. I framtiden hoppas vi kunna växa och anställa någon som sköter marknadsföring och sånt. Nu har vi kontakt med Myre teater i Storvik och planerar att sätta upp Tjechovs Björnen som musikal där i höst. Vi håller på och söker skådisar nu. Sen planerar vi att göra julkonserter, gärna i kyrkor och har dessutom ett beställningsarbete på gång, en musikal i Trelleborg.

Sist, vad tror du om vädret?

Vi hoppas förstås att det ska bli fint, men vi spelar även om det regnar! Välkomna!

LÄS OCH LYSSNA:

Viktor Ståhls musik till lustspelet på Spotify

Mer om föreställningen