Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hem våra soldater från Afghanistan!

Hans Linde och Ulla Andersson,

riksdagsledamöter för vänsterpartiet, om ett land i krig dit man inte bör skicka vare sig svenska soldater eller flyktingar.

Regeringen föreslår nu ytterligare en utökning av det svenska bidraget till ISAF-insatsen i Afghanistan. Men samtidigt har den fred som skulle främjas blivit allt mer avlägsen. Våldet eskalerar, blir allt grymmare och sprider sig till allt större delar av Afghanistan. De som drabbas hårdast är oskyldiga civila afghaner. Afghanistan kan därför idag inte beskrivas som något annat än ett land i krig. Det är ett krig vi varken borde skicka svenska soldater eller flyktingar till.

Vi förstår inte logiken bakom den borgerliga regeringens Afghanistanpolitik. Samtidigt som regeringen vill utöka de svenska trupperna i Afghanistan från 375 till 500 säger man att landet är säkert för de flyktingar som avisas tillbaka till krigets helvete och att det inte råder väpnad konflikt i merparten av landet. Samtidigt som Försvarsmakten beslutat att skicka det tungt bepansrade stridsfordon 90 för att skydda de svenska soldaterna mot de ökande attackerna lämnar Sverige afghanska flyktingar på Kabuls flygplats utan någon som helst skydd.

Under 2007 ökade USA och de allierade antalet flygbombningar i Afghanistan, vilket tredubblade antalet civila dödsoffer. Det kraftigt försämrade säkerhetsläget har tvingat hundratusentals människor att fly sina hem.

I Sverige har uppemot 700 afghaner sökt asyl i år, flera av dem befinner sig här i Gävleborg. En av dem är Enayatullah Adel, som levt gömd under lång tid nu och som ”valt” att stanna här i fruktan för sitt liv. Han och andra har nekats asyl med hänvisning till att det inte pågår en väpnad konflikt i Afghanistan. Detta är ytterst märkvärdigt, eftersom den förvärrade säkerhetssituationen är anledningen till att regeringen vill skicka fler svenska soldater till Afghanistan.

Sverige borde omedelbart avblåsa alla avvisningar till Afghanistan. Det är ovärdigt för vårt samhälle att inte låta Adel och andra i samma situation stanna här.

Till skillnad från de svenska insatserna i Tchad och Kosovo är de svenska soldaterna i Afghanistan på inget sätt neutrala, Sverige har tydligt valt sida i det allt blodigare kriget i landet. Vi kan konstatera att ISAF-insatsen, där Sverige ingår, i grunden misslyckats. En av förklaringarna till ISAF:s misslyckande är att insatsen övergett sitt fredsbevarande uppdrag och fördjupat sitt samarbete med den USA-ledda och krigförande insatsen Operation Endurring Freedom. Bland annat är den högste befälhavaren för ISAF en amerikansk general och svenska militärer agerar sida vid sida med både amerikanska afghanska regeringssoldater. Det går inte att främja fred samtidigt som man på en lång rad områden samarbetar med en krigförande part. Sverige borde sluta stödja USA:s folkrättsvidriga krig och ta hem våra soldater från Afghanistan!

ledamot av utrikesutskottet

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel