Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på Gävle och Gästrikland och gör vårt vackra landskap och våra livsmiljöer vackra, inte fula!

Inga fler arkitektoniska stolpskott – vi vill ha vackrare byggnader och livsmiljöer i Gävle och Gästrikland!

Varför är det så många turister i Gamla stan i Stockholm, på Champs Elysées i Paris eller i innerstaden i Wien? Och i mindre orter som Gränna, Visby och Vadstena?

Visst kan det bero på en allmän kännedom om dessa städer, men framförallt för att det är vackert, trivsamt och byggt för att människor skall trivas, där finns i stort sett ingen modernism. Estetiska regler och proportioner är helt naturliga där, liksom vackra färger och detaljer.

Arkitekturupproret, en förening och Facebookgrupp har startats mot denna utveckling av skadlig modernistisk arkitektur och har nu cirka 35 000 medlemmar i sina olika grupper (och som spridits till Norge, Danmark, Finland).

Det är medborgare som vill ha vacker bebyggelse åter. Medborgare är uppriktigt sagt arga, ledsna och irriterade över att deras livsmiljöer förfulas.

Här är några exempel på modernistiska lådor:

Det nya fasansfulla höghuset ”Silvertornet” på Muréngatan i Gävle av Sweco som ser ut som en malplacerad blå glasspinne och förstör Gävles skyline.

Det grå ”brutalistiska” nya huset i Klockgjutarparken, Timmermansgatan 13 på Söder av 2BK. Varje gång det kommer nederbörd ser det ut som om huset är fuktskadat.

Prenova arkitekter har smällt upp något som skämtsamt i folkmun kallas ”dagismodernism” på Södra Kungsgatan kv. Runstenen, det vill säga lådor i konstiga färger och fönster huller om buller likt ett oordnat lekrum.

Johan Skoog har ritat Länsförsäkringars grå skräckinjagande kommersiella betonglåda mitt på Drottninggatan.

Förändring är dock på väg, det estetiska tänkandet, det sunda förnuftet och den vackra arkitekturen är på väg tillbaka. Traditionen och det unikt lokala börjar åter ses som något fint och värdefullt.

Några goda exempel är St. Eriksområdet i Stockholm som byggdes på 1990-talet av arkitekten Alexsander Wolodarski. Varma färger, proportioner och koherens med befintlig bebyggelse.

I Ockelbo har lokala plåt- och byggfirmor byggt ”Tidernas hus”, ett trähus med vacker fasad i rödfärg- ett fantastiskt bygghantverk. Biskopshagen i Växjö och Näsängen i Stockholm av Djurgårdsstadens arkitekter, är vackra nya stadsdelar med helhetstänk och varma vackra hus.

Ett annat exempel är entreprenören Björn Sundeby som bygger stenhus à la Strandvägen i Stockholm i Växjö, vackert, stilfullt och som kommer hålla i hundratals år.

I Järvsö bygger Ljusdalshem på Stenevägen nya trygghetsboenden i trä i klassisk norrländsk stil av Östberg arkitektur.

På Arkitekturupprorets hemsida kan man för övrigt. hitta en förteckning över klassiska arkitekter både i Sverige och utomlands. I ett examensarbete från Handelshögskolan i Göteborg undersöker man hur en attraktiv stad byggs (Möller, Olsson 2018 GUPEA ”Fasadens betydelse för staden – en uppsats om hur fasaders estetik påverkar människors uppfattning om byggda miljöer”).

Slutsatsen är att modernistiska byggnader stöter ifrån sig folk i stället för tvärtom. Enstaka spektakulära byggnader saknar sammanhang och bidrar inte nämnvärt till människors upplevelse av staden. En vacker stad och ort bidrar till psykiskt och fysiskt välmående.

Ta vara på Gävle och Gästrikland och gör vårt vackra landskap och våra livsmiljöer vackra, inte fula! För medborgarnas hälsa och välmåga – inga fler arkitektoniska stolpskott.

En vän av den vackra hållbara byggnadsmiljön, arkitekturen och estetiken!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare